Autoput: Borba kompanija za posao od 200 miliona KM u Hercegovini

Radiosarajevo.ba
Autoput: Borba kompanija za posao od 200 miliona KM u Hercegovini
JP Autoceste FBiH / Zenička zaobilaznica / Poddionica: Drivuša - Klopče
Evropska Investicijska Banka (EIB) je dostavila JP Autoceste FBiH pismo u kojem traži da se postupak dodjele ugovora na izgradnji dionice Počitelj-Zvirovići ponovi.

Ovo je najnoviji obrat u epskoj borbi za dobijanje ovog ugovora vrijednog 200 miliona KM, koja traje već četiri godine, piše Biznisinfo.ba.

Prvi tender za ovu dionicu raspisan je 2014. Tadašnja uprava Autocesta FBiH odlučila je da posao dodijeli kompanijama Euroasfalt i Strabag, iako je ponuda firme Hering iz Širokog Brijega i hrvatskog Vijadukta bila 20 posto niža.

EIB je zaustavio potpisivanje projekta i vršio određene provjere, a na kraju je iz Autocesta FBiH rečeno da je “zajednički odlučeno” da se tender poništi i raspiše novi, jer nije postojalo zajedničko rješenje o tome kome će pripasti ovaj ugovor.

Novi tender raspisan je u maju ove godine.

Najnižu ponudu je dao konzorcij Azvirt Limited Liability Company iz Azerbejdžana i Power Construction Corporation iz Kine. Partner ovom konzociju trebao je biti Hering, a ova ponuda je bila za 6 miliona eura niža od druge najpovoljnije ponude.

Autoceste ponovo odlučuju da posao dodijele drugoplasiranoj ponudi, koja je ponovo Euroasfalt i Strabag.

Iz Autocesta je zaključeno da prvoplasirani konzorcij „nije dao garancije kakve su tražene u tenderu“. No, iz EIB-a se s tim nisu složili pa su najprije zatražili dodatno obrazloženje, a sada i da se tender poništi.

Iz Autocesta tvrde da je EIB uputio ovaj zahtjev jer je „došlo do povrede postupka nabavke uslijed objavljivanja povjerljivih informacija u pojedinim medijima“.

Poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11,75 km, a najznačajniji objekti na poddionici su most Počitelj (945 m), petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna-Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 100 miliona eura. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije