Brown: 300 miliona eura je spremno, radovi na Koridoru 5C mogu započeti

Amil Dučić
Brown: 300 miliona eura je spremno, radovi na Koridoru 5C mogu započeti
0 / Ian Brown
Direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown izjavio je kako je 300 miliona eura spremno za izgradnju autoputa na Koridoru 5C.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba, direktor EBRD-a kazao je da očekuje što skoriji početak radova na pojedinim dionicama autoputa.

"Mi smo prethodno potpisali ugovor o 221 miliona eura za izgradnju autocesta na Koridoru VC, kao i za sanaciju cesta u FBiH, a što je, kao što znate, bilo blokirano. A onda smo potpisali ugovore za još 80 miliona eura za projekte u RS-u krajem prošle godine, što je također bilo spremno, ali i taj novac je nažalost bio blokiran.

Radovi na izgradnji cesta za šta je odobren novac počinju na proljeće kada započne i građevinska sezona. Dakle opipljivi rezultati puštanja u promet ovog novca će biti vidljivi uskoro, do ljeta. Nadamo se skorijem nestanku snijega da bi radovi mogli započeti".

Ian Brown - undefined Ian Brown

Radiosarajevo.ba: U Londonu je održana važna konferencija na kojoj su učestvovali i predstavnici vlasti. Šta je ova konferencija donijela još za BiH?

"U Londonu su potpisana dva dokumenta. Jedan se odnosi na zajedničku saradnju kako bi se poboljšao poslovni ambijent u BiH. I dogovorili smo da formirano jedan investicioni odbor, a to je nešto što smo uradili i u drugim zemljama u regiji. A taj odbor će se sastojati od predstavnika privatnog sektora i vlasti, kao i predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, EBRD-a, Svjetske banke, MMF-a EU.

Mi imamo konstatan dijalog i pokušavamo otkloniti ono što blokira poslovni ambijent i privredu. Dakle pokušat ćemo doći do toga da se bez odlaganja provode reforme,naprimjer u domenu javnih nabavki, poboljšanja uvjeta za registraciju biznisa. Dakle, treba nam ono što se može odmah i konkretno uraditi. Ne želimo se fokusirati na što više stvari odjednom već na pojedinačne stvari koji se brzo mogu postići.

Naravno drugi dokument je memorandum koji se odnosi na finansiranje izgradnje autoputa na Koridoru 5C, koji je vrijedan 700 miliona eura, dakle investicije za naredne tri godine. Plan je da se određena sekcija finansira u 2018, određena u 2019, kao i 2020.godine.
Ian Brown i Vjekoslav Bevanda - undefinedIan Brown i Vjekoslav Bevanda

Radiosarajevo.ba: A imate li utisak da to i vlasti žele?

"Pa to je teško reći, a još teže kako se približavamo izbornom periodu. Ali ipak, prejednostavno je reći da se ništa ne mijenja. To baš i nije tačno. Postoje određene promjene. Usvojeni su zakoni,o radu, o penzijsko-invalidskom osiguranju, a to su veoma teški i bolni zakoni. Može li biti bolje? Da. Da li želimo vidjeti više? Da!

Radiosarajevo.ba: Možete li nam reći koliko EBRD trenutno u BiH implementira projekata te o kakvim se projektima radi? Koliko su vrijedni?

"Pa ključno je finansiranje koridora VC. BiH je potreban autoput, bolja transprotna povezanost sa susjednim državama. Pokušavamo da uradimo više za mala i srednja preduzeća u BiH. Naprimjer u ovoj godini ćemo se fokusirati na pomoći malim preduzećima da budu više konkurentni, da postignu EU standard, kada je riječ o kvaliteti, certificiranju. Naše ovogodišnje davanje za ovaj projekat iznosi 50 miliona eura".

Radiosarajevo.ba: Kako ste Vi doživjeli ovu trakavicu u vezi sa setom zakona o akcizama odnosno zastoju u cestogradnji? Jeste li optimsitični da tog zastoja više neće biti?

"Pa, bilo je, rekao bih, veoma frustrirajuće. Ali ipak, uprkos svemu tome, na kraju je bilo uspješno. Naravno, donošenje te vrste zakona, to nije popularno nigdje u svijetu pa ni u BiH. Ali ono što je važno jeste da su donesene reforme i zakoni usvojeni. Da, bilo je teško, ali je završeno".

Radiosarajevo.ba: Koji su budući planovi EBRD-a u BiH?

"Mi imamo tri prioriteta za sljedeće četiri godine. Prvi je poboljšanje povezanosti, a to znači Koridor VC i druge ceste. Drugi je poboljšanje konkurentnosti preduzeća i njihov rast. A treći je tzv. zeleni rast, a to su obnovljivi izvori energije, gdje želimo više biti aktivni, energetska efikasnost, i nastavak rada sa općinama i pobljšanje njhovih usluga. EBRD je najveći institucionalni investitor ovdje u BiH, a više od 75 posto naših investicija odnosi se na infrastrukturu i to je specifično za BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije