Nakon što je Dom zdravlja objavio podatke: Postoji li novi klaster u Mostaru?

Radiosarajevo.ba
Nakon što je Dom zdravlja objavio podatke: Postoji li novi klaster u Mostaru?
Foto: Printscreen / Objava Doma zdravlja SG Mostar

Tokom današnjeg obraćanja predstavnika Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona, Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK, kazao je da je posljednjih dana u općinama ovog kantona smanjen, odnosno stagnita broj oboljelih od COVID-19. 

Iznio je podatak da je u posljednja 24 sata u ovom kantonu oboljela jedna osoba.Radi se o pacijentu iz Mostara.

Ipak, na novinarsko pitanje on se osvrnuo na objavu podataka iz Doma zdravlja Stari Grad Mostar. Ta medicinska ustanova, naime, u subotu je na Facebooku navela da je epidomiloško stanje pogoršano, da ima novozaraženih i da je veliki broj u izolaciji. 

Objava Doma zdravlja SG Mostar - undefined

Foto: Printscreen: Objava Doma zdravlja SG Mostar

Juka je tokom današnjeg obraćanja kazao da su odgovor na to pitanje potražili od dr. Edina Kapetanovića, v.d. direktora DZ Stari Grad Mostar. On je pročitao Kapetanovićev odgovor: 

Nakon potvrde COVID-19 kod jednog pacijenta 17. aprila, sljedećeg smo dana napravili testiranje 25 osoba, njegovih primarnih kontakata. Rezultati su pokazali sljedeće: tri su osobe pozitivine, ostale negativne. Tako sada imamo ukupno četiri pozitivne osobe u tom klasteru - tri unutar jedne porodice, dok je četvrta osoba u drugoj. Svi su dobrog stanja. U izolaciji imamo ukupno 40 osoba. Jučer su, u nedjelju, napravljena još četiri testa i danas očekujemo rezultate, kao i još testiranja. Osim ovih, napravili smo i 10 testiranja u Staračkom domu i Domu za nezbrinutu djecu i svi su negativni", pročitao je Juka Kapetanovićev odgovor. 

Komentirajući način na koja je ova vijest saopćena, Juka je novinarima savjetovao da sva komunikacija vezano za COVID-19 ide posredstvom Press centra Štaba civilne zaštite i Vlade HNK. 

Darko Juka - undefined

Foto: Printscreen: Darko Juka

"Onaj ko traži aferu tamo gdje je nema, tamo je vidi. Nisu tačne informacije da ne dostavljamo izvešća o stanju na terenu kad se dotičemo Doma zdravlja Stari Grad i bolnice Dr. Safet Mujić. Kao što ne spominjemo druge ustanove, ukoliko nema potrebe, tako ne pominjemo ni njih. Sve informacije koje se tiču epidemiološkog stanja oboljelih dobivamo iz Zavoda za javno zdravstvo HNK, kao i mjerodavne COVID bolnice u Mostaru, koja je zajedničkom odlukom ustrojena na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar", kazao je Juka, odbacivši opaske da sistem informiranja nije uvezan. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije