HNK: Za 24 sata jedan novoboljeli, pet hospitaliziranih u izrazito teškom stanju

Radiosarajevo.ba
HNK: Za 24 sata jedan novoboljeli, pet hospitaliziranih u izrazito teškom stanju
FOTO: Arhiv / SKB Mostar

Od 115 uzoraka testiranih u posljednja 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, jedan stanovnik HNK pozitivan je na koronavirus (COVID-19). Radi se o osobi iz Mostara. 

Saopćio je to Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK tokom današnjeg obraćanja medijim predstavnika Kriznog štaba HNK.  

Kako je kazao, posljednjih dana podaci ohrabruju, jer u mnogim općinama se smanjen broj oboljelih. Ipak, kazao je da nema prostora za opuštanje, niti ublažavanja mjera.

Štaviše, najavio je rigoroznije kažnjavanje onih koje ne poštuju mjere zabrane. 

"Ono što smo mogli vidjeti proteklog vikenda je nedopustivo", kazao je Juka, komentirajući prepuna su izletišta. 

Darko Juka - undefined

Foto: Printscreen: Darko Juka

Kako je prenio, u COVID bolnici hopsitalizirana su 22 oboljela, od kojih je sedam na respiratoru. Kako je prenio, pet pacijenata je u izrazito teškom stanju. 

U HNK do sada je preminulo 11 osoba koje su bile zaražene koronavirusom. 

Kad je u pitanju vijest o navodnom ulasku virusa na odjel Pedijatrije SKB Mostar, rečeno je kako je riječ o dezinformaciji.

''Dijete je dovedeno u SKB Mostar 15. aprila jer je imalo epileptični napad, prošlo trijažnu kontrolu u Ljubuškom i trijažnu kontrolu u Mostaru. Neurološku pretragu je dijete  imalo još ranije zakazano. Test je bio negativan za majku, dijete i oca. Na kliniku za Dječije bolesti SKB nije ušao koronavirus", kazao je Juka. 

Dr. Jusuf Avdić, direktor JU Dom Zdravlja Jablanica je rekao kako su na području te općine tri različita izvora zaraze.

''Dva su nejasna izvora, jedan je detektiran. Od 10. aprila nema novooboljelih na prostoru Jablanice. Nemamo epidemiologa, ali imamo dobru suradnju sa SKB Mostar'', rekao je dr. Avdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije