BiH / Konkurs za prijem 88 policajaca u FUP neće biti poništen

20. 11. 2021. u 11:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Konkurs za prijem 88 kadeta (80 policajaca i 8 mlađih inspektora) u Federalnoj upravi policije vjerovatno neće biti poništen bez obzira na neregularnosti koje je Tužilaštvu BiH, Tužilaštvu KS i Nezavisnom odboru Parlamenta FBiH prijavio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Nakon što je objavljena odluka o uspješnim kandidatima, uslijedile su žalbe kandidata. A nekoliko žalbi podneseno je zbog identičnog razloga. Iako su sve testove i procedure uspješno položili, odbijeni su jer bi u trenutku zanivanja radnog odnosa 2022. godine nakon obuke imali 35 ili više godina!

Treba podsjetiti i na konkurs iz 2017. godine kada je tadašnji direktor FUP-a Dragan Lukač sa liste kandidata za Specijalnu policijsku jedinicu umjesto nekoliko najuspješnijih kandidata na listu stavio kandidate koji nisu ispunjavali uslove, ali jesu bili druge nacionalnosti. Isto tako jedan od kandidata I.M. tada je imao 35 godina, a primljen je u FUP.

Postupanje Federalne uprave policije i „pravno tumačenje o starosti kandidata u vrijeme zasnivanja radnog odnosa“ je proizvoljno. Kako je za Patriju potvrđeno iz više izvora, Federalna uprava policije nije mogla dati takvo pravno tumačenje, već se voditi datumom konkursa, a on je raspisan u maju 2020. godine kada su odbijeni/oštećeni kandidati imali manje od 35 godina, a i danas nisu napunili 35 godina.

Kako Patria saznaje neki od oštećenih kandidata će otići u Tužilaštvo KS kako bi dali svoj iskaz o konkursnoj proceduri, te ispričali šta im je poznato u vezi brisanja određenih kandidata, a dodavanja drugih koji su bili puno lošiji nakon testiranja.

Čampara je prijavio i v.d. direktora FUP-a Ensada Kormana koji je 15. oktobra potpisao odluku o odabiru kandidata za zapošljavanje u FUP. Također je u dopisu Kormanu ministar Čampara zatražio određena pojašnjenja u vezi konkursa:

„Tražim i da me informišete da li je tačno da ste s liste uspješnih kandidata odstranili kandidate koji su u toku konkursne procedure, koja je – ma koliko god zvučalo nevjerovatno – trajala skoro dvije godine, napunili 35 godina, iako su u momentu prijave na konkurs imali manje od 35 godina. Cijenio bih ukoliko biste mi ponudili logično objašnjenje zbog čega sadržaj konkursa nije precizniji, odnosno zbog čega nisu navedena detaljnija pojašnjenja ili ograničenja koja bi eventualno spriječila devijacije, dvostruka tumačenja i podložnost manipulacijama nakon završene konkursne procedure.“

Također, još nije završen proces sa žalbama kandidata, ali Patriji je nekoliko kandidata najavilo pokretanje sudskog postupka kako bi pravda bila zadovoljena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA