Uhapšeno više osoba u akciji FUP-a: Putem mobilnog bankarstva skidali novac s računa

0
Radiosarajevo.ba
Uhapšeno više osoba u akciji FUP-a: Putem mobilnog bankarstva skidali novac s računa
Foto: FUP / Uhapšeno više osoba

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona danas su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona izveli operativno taktičku akciju na području Federacije BiH i RS.

Tom prilikom slobode je lišeno sedmero osoba inicijala S. R. (1982.), M. Š. (2000.), D. K. (1980.), D. J. (1980.), A. M. (1987.), M. B. (1980) i E. H. (1985.).

Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" iz člana 340., "Računalna prijevara" iz člana 395., kao i krivičnog djela "Pranje novca" iz člana 272. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Uhapšeno više osoba - undefined

Foto: FUP: Uhapšeno više osoba

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretrese objekata koje pomenuta lica koriste, te je tom prilikom pronađen određeni broj laptopa mobitela, desktop računara i ostale računarske opreme koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koji će se koristiti u postupku.

Također, pronađena je praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojne droge, kao i oružje koje potiču iz drugih krivičnih djela. Navedene osobe se sumnjiče da su određeni vremenski period u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi računarskom prijevarom metodama socijalnog inženjeringa i "phishinga" preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba.

Uhapšeno više osoba - undefined

Foto: FUP: Uhapšeno više osoba

Oni će nakon kriminalističke obrade u u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentovanju ovog krivičnog djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije