Na konferenciji Dodik govorio o budžetu, Schmidtu, Džaferoviću. Spomenuo i Britance

5
Radiosarajevo.ba
Na konferenciji Dodik govorio o budžetu, Schmidtu, Džaferoviću. Spomenuo i Britance
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, po startom običaju nakon održane vanredne sjednice Predsjedništva BiH o budžetu institucija, u Istočnom Sarajevu je održao konferenciju za medije.

Usvojen je Nacrt budžeta BiH, kazao je Dodik, iz kojeg će biti isplaćeno 12,5 miliona KM koje zahtijeva CIK za predstojeće izbore.

"Usvojeni Nacrt budžeta će omogućiti i povećanje plata u zajedničkim institucijama BiH", dodao je Dodik.

Milorad Dodik drži Press u Predsjedništvu BiH - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik drži Press u Predsjedništvu BiH

Ovakva odluka, rekao je Dodik, u vidu prijedloga uputit će se u oba doma Parlamenta BiH na usvajanje.

"Odluka Christiana Schmidta bila je šarada i pokušao je da pokušao da u pravni i finansijski sistem BiH unese nered", kaže Dodik.

Izjavio je da je Schmidt apsolutno nepostojeća osoba u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i njega treba deportovati iz zemlje na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

"Dejtonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije je to pokušalo da se nametne kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institunacionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti", izjavio je Dodik.

Predložio se da se Šefik Džaferović razriješi dužnosti jer zloupotrebljava svoju poziciju.

"On ne može da uzurpira spoljnu politiku, nije poštovao Ustav ni Poslovnik i sam, bez odluke Predsjedništva BiH, je iznosio svoje stavove", naglasio je Dodik.

Rekao je da je usvojeno nekoliko važnih tačaka.

"Povukao vitalni interes jer smatram da sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom treba odbaciti. Ne doživljavamo Veliku Britaniju kao prijatelja i ne možemo dati saglasnost na taj sporazum", dodao je Dodik.

Kako je bilo na konferenciji, više pogledajte na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije