Vanredno obraćanje Christiana Schmidta

8
Radiosarajevo.ba
Vanredno obraćanje Christiana Schmidta
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt, obraćanje u Sarajevu

"Bilo je vrijeme da se nešto učini. Morao sam donijeti tu odluku. Želim da iz moje odluke izvuku pouke. Ova odluka nije ništa drugo od podrške da se izbori moraju održati", kazao je u vanrednom obraćanju Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, dan nakon što je donio odluku da OHR sa 12,56 miliona maraka finansira Izbore u našoj zemlji.

Zatim je Schmidt rekao:

"Molim da funkcioneri iz susjednih zemalja daju komentare. Bio bih sretan da se svi predsjednici država, a posebno u Europskoj uniji, pridržavaju održavanja izbora".

Španski premijer otkazao svu političku agendu nakon što su njegovu suprugu optužili za korupciju

Španski premijer otkazao svu političku agendu nakon što su njegovu suprugu optužili za korupciju

Zamolio je da se stranke ipak dogovore oko Izbornog zakona u BiH.

"Nismo mogli zajedničkim snagama napraviti izmjene Izbornog zakona i žao mi je zbog toga. Volio bih da se stranke uspiju dogovoriti i nađu kompromis", podvukao je Schmidt.

Govorio je i o lijepim temama.

"Ministarstva finansija i Izborne komisije postoje konstuktivni kontakkti kako bi se sporovelo ono što sam jučer odlučio. Onda je to dobar znak", dodao je Schmidt. 

U budućnosti je rekao da je važno da se stranke dogovore da u BiH ne bude diskriminacije konstitutivnih naroda, ali ni ostalih u BiH.

On je rekao da neće prihvatiti jednostrane primjene promjene ustavnog poretka.

"Ta glupa ideja da se osnuje vlastita agencija za lijekove ili vlastiti VSTS, tako nešto sigurno ne bi ostalo bez odgovora. U međuvremenu je svakome u Banja Luci poznato da sam osoba koja drži do riječi, ali i da mogu biti neprijatan. Ja ću to biti i u budućnosti za građane i građanke, ali smiruje me taj pozitivni pomak u Banja Luci. Nije baš sasvim nešto što će ostati u udžbenicima historije ono što govore određeni ambasadori na sjednici NSRS", rekao je njemački diplomata.

Visoki predstavnik je upitan kako komentira objave Ambasade Rusije u BiH i poruke nakon što je on objavio da će izbora biti.

"Ruska Federacija je idalje članica PIC-a, a ne plaćaju svoju članarinu niti učestvuju u sastancima. Ali kada se dese ovakve stvari u javnosti, onda čovjek želi da se njegov glas čuje. Mislim da Rusija ima sada previše posla da svijetu pokaže da nije samo zemlja koja baca druge zemlje u ratove", kazao je, između ostalog, Schmidt.

Osvrnuo se na opaske i priče "da je turista, ekspert" i slično, uz somijeh, ali je naglasio "uprkos tim porukama, ruska delegacija ostaje na sastancima da čuje šta imam da kažem".

Ukoliko mandat EUFOR-a ne bude produžen u BiH, šta to znači za BiH, pitali su novinari Schmidta, on je kazao:

"NATO trupe su bile na sastancima, iz grupe EUFOR-a "Althea" također, mi prolazimo od predpostavke, da će oni  biti i od novembra u BiH. Kao što znate oni su pojačali svoju prisutnost u cilju da se smanji napetost, a ne da se pojača. Mislim da smo to i uspjeli i da je komunikacija bolja sa ljudima ove zemlje", naglasio je Schmidt. 

Kazao je kako ima čitav niz tema i pitanja na koja se mora odgovoriti. " na pitanja ko,gdje, šta i kako ne želim odgovoriti. Ono što mogu kazati jeste da su EUFOR 'Althea' i NATO prisutni u BiH i tako će i biti u buduće", kazao je visoki predstavnik u BiH. 

Na pitanje utjecaja i miješanja Njemačke, Schmidt je istakao: "U narednom periodu će biti podnesen zahtjev Bundestagu da zastava Njemačke u BiH bude prisutna u Butmiru". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije