Konaković: "Zašto mi ne dozvoljavate da budem i Bošnjak u svojoj Bosni i Hercegovini?"

32
Radiosarajevo.ba
Konaković: "Zašto mi ne dozvoljavate da budem i Bošnjak u svojoj Bosni i Hercegovini?"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković osvrnuo se na kritike na najavljeni sastanak političkih lidera Bošnjaka iz BiH i regije.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Ja sam Bosanac i Hercegovac, živim u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Za svoju domovinu sam se borio, branio je od agresora, njen sam dres na međunarodnim takmičenjima nosio, a danas je kao ministar vanjskih poslova predstavljam i promovišem u cijelom svijetu, neumorno i ulažući svaki atom energije.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Jer volim svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Zašto mi ne dozvoljavate da budem i Bošnjak u svojoj Bosni i Hercegovini?

Zašto mi poručujete da ne mogu biti Bošnjak i Bosanac i Hercegovac u isto vrijeme? Zašto mi kao Bošnjaku branite da sa Bošnjacima koji žive u drugim zemljama regiona gradim i jačam odnose? Znate li sa koliko emocija Bošnjaci regiona gledaju u svoju matičnu zemlju?

Znate li koliko čekaju da ih političko Sarajevo pozove i okupi? Da znate, nikad se ovom skupu ne bi protivili i ne bi stranačke interese stavljali iznad interesa našeg naroda, a svoja bi ega i sujete zaključali u ladice barem kratko. Ja se barem nadam da je razlog vaših reakcija neznanje, a ne nešto drugo.

Konaković pozvao SDA i SBiH da pošalju delegacije na sastanak Bošnjaka ako lideri ne žele doći

Konaković pozvao SDA i SBiH da pošalju delegacije na sastanak Bošnjaka ako lideri ne žele doći

Ne tjeram nikoga da se izjašnjava kao Bošnjak ako to sam ne osjeća, uvažavam i poštujem stavove drugih ljudi, njihova vjerska i svaka druga ubjeđenja. Ne branite meni moje.

Neprimjerenim smatram poređenje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirevića koji ovakav skup poredi sa 'srednjovjekovnim modelom' jer naše okupljanje ni na koji način ne derogira institicije BiH niti im umanjuje značaj.

Svakim ću atomom energije raditi na daljem jačanju državnih institucija, a jednakim žarom ću se boriti za očuvanje identiteta svog naroda jer to dvoje može i ide zajedno. Sastanak će se održati u petak ako Bog da, po planu. Odazvao se veliki broj pozvanih. Vi koje ovaj skup nervira treba da znate da je prvi i da ći ih biti još", naveo je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (32)

/ Povezano

/ Najnovije