Elmedin Konaković: 'SDA može preuzeti organizaciju, samo da ne minira ovaj sastanak'

12
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković: 'SDA može preuzeti organizaciju, samo da ne minira ovaj sastanak'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik NiP-a, pozvao je na okupljanje bošnjačke lidere iz cijelog regiona.

Tema - Položaj i status Bošnjaka u regiji. No, inicijativa naišla na niz odbijenica. U prvom redu SDA i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, a danas i SDA Sandžaka. Nije pozvana SDA Hrvatske, ali ni SDA Makedonije.

Također, ni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, kao ni drugi zvaničnici iz vrha zakonodavne državne vlasti.

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Odgovarajući na kritike o cilju zasjedanja, Konaković pojašnjava da je sastanak organizovao na zahtjev Bošnjaka i ponovo pozvao sve da razmisle o dolasku.

Nisu bitna ega, poručuje, već jedinstvena borba za prava Bošnjaka. 

"Ne bi bilo dobro da te ljude razočaraju politički lideri, pogotovo ne SDA. SDA je najvažniji politički subjekt na Balkanu kad je riječ o Bošnjacima, i njihovo izbjegavanje ovakve vrste sastanka nema nikakav smisao. Ja im nudim - neka uzmu sve, organizaciju, neka prvi govore, neka se potpišu, neka rade sta god hoće - samo da ne miniraju ovaj susret. Pozivam na razum", poručio je Konaković.

"Samo planiranje skupa je trebalo proći prethodne konsultacije pozvanih predstavnika stranaka kao i konsultacije sa predstavnicima Bošnjaka u različitim državnim, kulturnim i drugim institucijama država regije, kao i sa istaknutim osobama iz akademske zajednice, kako bi se sagledalo da li navedeni skup može doprinijeti poboljšanju statusa Bošnjaka u pojedinim državama ili može dodatno pogoršati njihov status. Pogotovo u trenutnim političkim odnosima u regiji i zapaljivu retoriku i odnos predsjednika Srbije i Hrvatske prema Bošnjacima i Bosni i Hercegovini", naveo je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu, piše FTV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije