Konaković: To je bio prijedlog od kojeg se naježite. Toliko radikalan

17
Radiosarajevo.ba
Konaković: To je bio prijedlog od kojeg se naježite. Toliko radikalan
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković govorio je o konkretnim prijedlozima koji su bili na stolu, a tiču se reforme Izbornog zakona. Konaković je otkrio zašto su pregovori propali ali i šta bi konkretno značili za BiH da su usvojeni.

Na pitanje novinarke N1 kakve su posljedice kada se strancima kaže "ne", odgovorio je:

"Mislim da nisu, prijedlog HDZ-a i HNS-a je bio aparthejd, to je bio prijedlog od kojeg se naježite kada ga pročitate, toliko je bio radikalan. Rekli smo im to u lice. Ultimativno je bilo gdje ko živi. To su stranci sasjekli u korjenu. Da nam je to naredilo hiljadu stranaca ne bi to prihvatili. Sve su to Venecijanska komisija, Ambasada SAD, EU odbili".

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

Konaković navodi da je bilo jako puno stvari koje su se tražile.

"Elektorski model nikada nije postao finalan, nikada nije bio u formatu da se za njega glasa, ostao je jedini na stolu nakon što su odbijeni svi prijedlozi HDZ-a i HNS-a. Vrlo su agresivno odbijeni od strane međunarodne zajednice. I naš prijedlog četiri člana je odbijen, ostao je taj Palmerov ali nikada precizno definisan. Izetbegović je tražio izmjenu da dvojica dobijaju glasove, Čović je tražio dva mješovita kantona, da se djele glasovi, odbijen je, nije bio finalan.

Ono što je bilo finalno i zbog čega žalim jeste pucanje ultimativnog etničkog prefiksa, nema veze kako se zove, može biti kandidat za člana Predsjedništva. Domovi naroda na državnom nivou, sada se to zove Srbi, Bošnjaci, Hrvati nakon izmjena ne bi bili, bili bi Bosanci i Hercegovci bez obzira ko su. Integritet izbornog procesa, deblokada Federacije BiH, ukidanje one famozne rečenice u Ustavu koja kaže vitalni nacionalni interes za sve ono što klub procjeni, to je ono sa čime nas Čović danas blokira, nije se desilo da mu uzmemo taj mehanizam blokade. Bilo je principijelnih stvari koje su dobre za BiH. Šteta što se nije išlo dalje"; naveo je Konaković.

Kritikovao je i Bakira Izetbegovića (SDA) te je imao jedno pitanje za njega:

"Na ovome on gradi političku kampanju, pitam ga: Da li je odustao od Bošnjaka u RS, da li diže ruke od njih ili je samo kapitulirao pred Dodikom?".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije