Koalicija Država nakon neuspjelih pregovora: "Dobra vijest je da..."

5
Radiosarajevo.ba
Koalicija Država nakon neuspjelih pregovora: "Dobra vijest je da..."
Foto: Koalicija Država / Predstavnici koalicije "Država"

Nakon nekoliko runda neuspjelih pregovora u vezi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, oglasili su se i iz Koalicije Država.

Oni navode kako su sadržaji tih razgovora od početka bili postavljeni na pogrešne temelje, te su imali iste takve i ciljeve.

"Višemjesečni pokušaji da se izvan institucija države Bosne i Hercegovine promijeni njena ustavnopravna i izborna suština rezultirali su potpunim debaklom. Od samog početka, format i sadržaj tih razgovora, ili pregovora kako su ih neuki i samodopadljivi učesnici nazivali, bili su postavljeni na pogrešne temelje i imali su pogrešne ciljeve.

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Nije najveći problem ustavnog i izbornog sistema Bosne i Hercegovine način izbora članova Predsjedništva BiH ili delegata Doma naroda. Mnogo veći problem je sistematično raspoređena diskriminacija svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, gdje god su ti građani ili narodi u relativnoj manjini.

Mnogo veći problem je namjerno i vlastitim interesom uokvireno izbjegavanje vladajućih stranaka da se sistemska diskriminacija, antievropski i anticivilizacijski ustavni i izborni sistem unaprijedi po uzoru na razvijene demokratije, te da se po sili presuda međunarodnih i domaćih sudova, koji su već neoprostivo mnogo puta utvrdili nepravdu, nejednakost i diskriminaciju bez presedana, naš ustavni i izborni sistem konačno postavi na ispravne principe jednakosti glasa te jednakog aktivnog i pasivnog glasačkog prava za sve punoljetne državljane Bosne i Hercegovine.

Mnogo veći problem izbornog sistema naše zemlje jeste potpuno kompromitovan izborni proces u kojem su razmjere izborne krađe ogromne, u kojem dvije decenije nema interesa vladajućih stranaka da se urede birački spiskovi, da ne glasaju umrli, da dijaspora ima lakši način i masovno učešće na izborima, da volja građana, a ne lopovluk biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija odlučuje ishod glasanja, da nesposobna i korumpirana vlast jednostavno može biti zamijenjena putem vanrednih izbora, itd. To su gospodo „pregovarači“ za građane ove zemlje važniji problemi koje ste trebali staviti u vrh svojih prioriteta, umjesto crtanja vlastitih fotelja u izbornom zakonu.

Ipak, dobra je vijest da je ovaj besmisleni i bezuspješni putujući politički cirkus konačno pomnožen s nulom. Građani su dobili potpuno jasnu sliku ko je na strani države i njenih građana, a ko je na strani zadržavanja trenutnih pozicija i privilegija, podržavajući pojedince i prijedloge koji očigledno idu protiv Bosne i Hercegovine.

Uprkos ucjenama, prijetnjama i pritiscima da se nametnute etničke linije pretvore u izborne jedinice, a u narednom koraku i u autonomne oblasti ili nove entitete, glas građanske javnosti i pritisak koji je učesnike ovih jalovih debata spriječio da krenu u veleizdaju države, donosi građanima Bosne i Hercegovine nadu. Današnjim razlazom pokazali su da se boje reakcije vlastitog naroda koji je sit vještačkih etničkih podjela i podešavanja državnog uređenja potrebama grupe samoproglašenih lidera.

Na kraju, dobro je da Ured visokog predstavnika, kao i svi drugi relevantni međunarodni faktori u našoj zemlji ne ostavljaju niti milimetar prostora za odgađanje izbora. Molimo vas da svoju ulogu opravdate tako što ćete osigurati da izbori nakon 20 godina manipulacija i brutalnih krađa budu fer i pošteni. Samo to će vladajuće aveti prošlosti poslati ili u duboku opoziciju ili na smetljište političke historije", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije