Prof. Zlatko Hadžidedić o propalim pregovorima: Pritisak građana je urodio plodom

12
F.V.
Prof. Zlatko Hadžidedić o propalim pregovorima: Pritisak građana je urodio plodom
Foto: Anadolija / Zlatko Hadžidedić

Imamo razloga da vjerujemo da je pritisak od strane građana da se ne pristane na izborna rješenja koja je - u skladu sa željama HDZ-a - nastojala skrojiti izaslanica Europske unije, g-đa Eichhorst, ipak urodio plodom, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Zlatko Hadžidedić, politolog i ekspert za međunarodne odnose nakon što je i zvanično potvrđeno da su pregovori o ustavnoj reformi koji su proteklih dana iznova vođeni u Sarajevu - završeni bez pozitivnog ishoda.

Proglas građanima

Profesor Hadžidedić je, podsjetimo bio inicijator Proglasa građanima Bosne i Hercegovine koji je podržalo niz javnih ličnosti, a koji je upućen uoči samog početka pregovora i u kojiem je upozoreno da „ukoliko Čovićev Izborni zakon prođe, a građanske snage na ovaj način ne pruže otpor, formiranje tzv. trećeg entiteta je izvjesno, a sa njim postaje izvjestan i konačni raspad Bosne i Hercegovine".

„Mnogo puta sam upozoravao da pregovori u ovakvom, nelegalnom i nelegitimnom formatu nisu smjeli ni da budu održani, a pogotovo da iza njih nije smio da stoji pritisak predstavnika Europske unije (EU), koja je obavezna da djeluje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Dejtonskim ustavom, te da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine, a ne da taj suverenitet ugrožava i potkopava“, priča Haždidedić za Radiosarajevo.ba.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Međutim, dodaje on, sve do zadnjeg časa učesnici pregovora nisu se osvrtali na ova legalistička upozorenja, te su nastavljali sa pregovorima iako za njih nisu imali nikakav mandat ni legitimitet.

„A nadasve su djelovali suprotno postojećem Ustavu, koji ne dopušta da se ustavna struktura države mijenja putem usvajanja pod-ustavnih, zakonskih rješenja, a pogotovo ne dopušta da se ustavna struktura mijenja izvan Parlamenta BiH, na poluprivatnim sjedeljkama. Ipak, ogorčenje javnosti zbog ovakvih samovoljnih i nelegalnih postupaka postupno je raslo, te su građani u sve većem broju, putem medija i društvenih mreža, otvoreno izražavali nezadovoljstvo ovakvim postupcima, i čak to otvoreno nazivali izdajom države“, napominje naš sagovornik.

Kaže da vjeruje da je postojala spremnost da se pristane na trule kompromise, ali da je demokratska javnost odigrala svoju ulogu.

„Iako ne sumnjam da je većina učesnika u pregovorima bila spremna da ide mimo svih ustavnih principa, ipak nema sumnje da je ovo nezadovoljstvo građana stvorilo među pregovaračima strah za sopstvenu političku budućnost, te ih na koncu natjeralo da odustanu od daljih ustupaka inicijativama g-đe Eichhorst“, rekao je Hadžidedić.

Principijelna pozicija ambasadora Murphyja

Ukazuje i kako treba uzeti u obzir i prisustvo novog američkog predstavnika, ambasadora Murphyja, koji je - za razliku od svog prethodnika Palmera - zauzeo mnogo principijelniju poziciju.

„I koji je otvoreno rekao da se Izborni zakon ne mora pod svaku cijenu mijenjati, te da izbori u oktobru mogu bez problema biti održani prema postojećem zakonu. Moguće je i da je ambasador Murphy izvršio određeni pritisak na Čovića i HDZ da prihvate inicijativu da se reduciraju postojeća ovlaštenja Doma naroda, te da su pregovori propali zbog Čovićeve nespremnosti da udovolji ovom uslovu“, rekao je Hadžidedić, te zaključio:

„No, bez obzira koja od ovih opcija je odnijela prevagu, bitno je da rješenje koje je nastojala da nametne g-đa Eichhorst nije usvojeno, te da će ona vjerovatno, ipak, morati da u Europskom parlamentu objasni zbog čega je nastojala da do kraja potkopa već ionako krhku ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine, te da objasni kako se usudila da svojim djelovanjem djeluje direktno protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta Bosne i Hercegovine“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije