Konaković: SDA je svjesna da više nikad neće vladati u Sarajevu

9
Radiosarajevo.ba
Konaković: SDA je svjesna da više nikad neće vladati u Sarajevu
Foto: Screenshot/FTV / Elmedin Konaković

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je da je SDA svjesna da u Sarajevu više nikad neće vladati. Gostujući na Federalnoj televiziji, dodao je da bi s Miloradom Dodikom sjeo i razgovarao, ali se nikada ne bi rukovao.

O sigurnosnoj situaciji kaže da su građani s razlogom zabrinuti.

"Bilo je nekoliko situacija koje nisu uobičajene. Nekoliko dana zaredom smo imali situacije koje su nemile. Kako se prema tome odnosimo možda najbolje govori budžet KS-a koji je ove godine usvojen, u kom je rekordan iznos od 129 miliona KM predviđen za Ministarstvo unutrašnjih poslova, poboljšanje uslova rada policajcima u KS-u, nabavka nove opreme, novih materijalno-tehničkih sredstava, 200 novih policajaca. Nažalost ili nasreću, u operativni rad policije na terenu ne može se miješati politika. To je naš stav i opredjeljenje. Puna je podrška MUP-u Kantona, komesaru, resorni ministar radi svoj posao. Sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća. Činimo maksimum napora i činit ćemo i dalje. Izjava premijera Forte je zaista nesmotrena i nije trebala", rekao je Konaković.

"SDA više nikad neće vladati Sarajevom"

O raspodjeli prihoda ističe da je to puno više odnos SDA prema KS-u nego što je suštinsko rješavanje problema.

"Ono što mene kao čovjeka brine, ja danas vodim stranku kojoj je jednako važan svaki pedalj BiH. Na stolu je prijeldog Ekonomskog instituta, struke, koji su radili ljudi koji nisu mahom iz Sarajeva, u kojem je Tuzla trebala dobiti 62 miliona startno. Po ovom novom modelu u kojem se Sarajevu uzimaju 144, Tuzla će dobiti 20-30. Informacija koju sam slušao od predlagača je netačna. Procenat od 0,5% od ukupno ubranih indirektnih poreza je 144 miliona. Dovodi Kanton Sarajevo na koljena. Gospodin Zildžić i gospodin Duvnjak pokazuju da je njihova ljubav prema kantonima iz kojih dolaze manja nego što im je mržnja prema Sarajevu i zapravo svojim kantonima donose manje od onoga što bi trebali dobiti po sarajevskom modelu. I ono što je najstrašnije u cijeloj priči, stimulišu one koji ne uplaćuju PDV. Dakle ovaj model briše te efekte krajnje uplate, stimuliše one gdje se nikada račun ne pojavi. Naravno da su oni mirni i sretni zato što će u tom nekom teritorijalnom obračunu koji kreira SDA i to je odnos SDA prema Sarajevu. I nije samo to. Vidjeli ste s plinom, vidjeli ste s Opštom bolnicom, vidjeli ste kakav koncept SDA radi svjesna da više nikada neće vladati Sarajevom."

Ističe da nije toliko optimističan da će se izmjene Izbornog zakona dogovoriti do maja.

"Ne vidim ja ni kod SDA neku jaku spremnost. Oni su pokazali zaista da su pristajali na koncepte koji SDA-u ne odgovaraju u potpunosti. Saglasili su se s tim prijedlogom međunarodne zajednice po kom SDA uglavnom nema člana Predsjedništva. Nisu donijeli nijedan prijedlog. Dakle SDA bez ijednog konkretnog prijedloga, bez inicijative da se stvari riješe. Ubijeđen sam da bi SNSD, HDZ, SDA željeli da se ovo stanje nikada ne promijeni. Njima nije interes da se raspakuje kompletan koncept Dejtona čak jer šta su to vrijednosti sa kojima oni mogu izaći na izbore 2022. ako to nisu neke nacionalne tenzije, strah od rata. Dodik pogotovo sa ovakvom opozicijom koja je organizovana, snažna, jaka, izaći će zajedno, imat će problem da odbrani svoje pozicije. SDA je u najgoroj poziciji. Ima sigurno najsnažniju i najorganizovaniju opoziciju. Trojka će biti jedinstvena i taj koncept će se prenijeti na cijelu BiH. Čović ima tu čvrstu kartu, to biranje Željke Komšića do te mjere mobiliše njegove glasače da on ne mora raditi nikakvu kampanju."

Dodao je da nema sumnju u to da će se izbori održati u oktobru.

"Novac je lako obezbijediti. Visoki predstavnik je obećao, garantovao, mislim da će izbora biti. Mi smo apsolutno protiv odlaganja izbora. Ima vremena da se do maja izbori raspišu, nema potrebe za odlaganjem. Problem je što HNS kaže da neće podržati ništa ako se ne dogovori sve", rekao je Konaković.

Na pitanje ima li kraja blokadi državnih institucija, odgovara:

"Te famozne sankcije su dale neke rezultate. Dodik je barem promijenio taktiku, ako ništa drugu. On i dalje radi svoj put ali je vidljivo da su sankcije imale nekog efekta. SAD su se počele aktivno baviti BiH i mislim da nemamo pravo da se ne odazovemo i ne razgovaramo. Prvi korak je harmonizacija odnosa između bošnjačkih i hrvatskih političara."

Smatra da se domaći političarine mogu dogovoriti ni oko čega osim oko MMF-a.

"Političari uživaju komoditet u stanju u kojem građani pate. Svaki propali pregovor donio je poglavlje u BiH koje je bilo loše od prethodnog. Prevažno je da napravimo neke kompromise. HDZ svjesno nije htio rješenje zato štoim se ništa bolje nije moglo desiti od činjenice da je Željko Komšić izabran dominantno glasovima Bošnjaka. SDA dominira političkom scenom."

O Dodiku zaista ne mislim ništa dobro

Konaković ističe da pravosudne institucije ne reagiraju.

"Politika je izdominirala kompletnim pravosuđem, kontroliše ga i ne može se desiti ništa."

O blagoj reakciji PIC-a na sjednicu NSRS-a kaže da to ostaje nejasno.

"Administracija SAD-a je jedina konkretno, oštro, direktno reagovala. I polako puca jedna snažna brana. Obeshrabruje ovo što smo vidjeli od EU koja ima svoje unutrašnje probleme."

Ističe da bi sjeo i razgovarao sa Dodikom, ali se s njim ne bi rukovao.

"To je čovjek o kojem zaista ne mislim ništa dobro."

"Mislim da će predstavnici međunarodne zajednice još jednom pokušati danas okupe", zaključio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije