Avdović: Pregovori- korak ka 3. entitetu, ko je Konakovića ubijedio da je spasilac BiH?

34
Radiosarajevo.ba
Avdović: Pregovori- korak ka 3. entitetu, ko je Konakovića ubijedio da je spasilac BiH?
Foto: Radiosarajevo.ba / Avdović i Konaković

Novinarski veteran, višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija (UN) Erol Avdović oglasio se na društvenim mrežama u povodu nastavka razgovora o izbornoj reformi u Sarajevu, u četvrtak, 10. februara.

Podsjetimo, nastavak "neumskih pregovora", odnosno novi sastanak lidera političkih stranaka o ograničenim izbornim i ustavnim reformama bit će održan u četvrtak.

U skladu sa zaključcima iz Neuma lider SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković obavili su ovih dana razgovore sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

"Stvarno, šta hoće gospodin Konaković? Zašto? Ko ga je ubijedio da je on spasioc Bosne? Zašto ne insistira na onome što je jedino prihvatljivo ove godine - tehnički aspekt i spriječavanje izborne krađe? Jesu li pregovarači svjesni da je nastavak - pristanak na Čovićevu ucjenu?, upitao je Avdović.

Avdović je nadalje dodao da "radi istine i budućnosti Bosne i Hercegovine važno je demantirati gospodina Čovića koji je ustvrdio da je Venecijanska komisija podržala neke stavove HDZ-a".

"Zapravo, Venecijanska komisija je odbila modele izmjena izbornog zakona, jer su bili diskriminatorni i zbog toga su odbijeni prijedlozi HDZ-a i onda propali pregovori u Neumu", dodao je Avdović, što je, također, ustvrdio i dr. Slaven Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Pita se, također, kako se uopće moguće pregovarati s čovjekom koji odbija smanjenje ovlasti Doma naroda u Parlamentu.

"Odakle institucionalno kreću mnoge blokade države Bosne i Hercegovine? Kako s čovjekom, koji se divi RS-u, kao inspiraciji - jer odatle dolazi još više blokada i ucjena. I onda izjavljuje kako je on "pro-bosanskohercegovački političar", odlučno konstatira Avdović.

Srpski svet i treći entitet

Nadalje, Avdović smatra da se nastavkom pregovora pravi se još jedan korak ka (etnički čistom ili od jedne nacije dominatnom) "trećem entitetu" - koji ostaje nerealizirani Čovićev san.

"To je opasna zamisao još od kad je Franjo Tuđman 1993. pristao na zaustavljanje sukoba sa Armijom BiH i formiranje Federacije BiH - računajući, prema nekim akademskim tumačenjima - da će se taj dio teritorije BiH pripojiti Hrvatskoj kad-tad?! Formiranje, makar i izbornog i makar na jedan dan - posebno "entiteta" u kojem bi se obavilo diskriminatorno "legitimno" glasanje - što je uvod za treći entitet odlično korespondira sa planom zvanim "Srpski svet" i obadvoje vodi u podjelu Bosne i Hercegovine. Nedopustivo", cijenio je Avdović.

Skupa s Dodikom, i Čović će koristit islamofobiju, doduše zavijenu u drugačiju verbalnu ambalažu.

"Ali, čovjek koji onako fali (ratna) dostignuća RS sigurno širi i strah od bosanskih muslimana, onako stereotipno, kao narativ o radikalizmu, što se nažalost ustalilo u HDZ političkoj (ne)kulturi laganja i podmetanja, za ostvarenje političkih ciljeva", dodao je.

"Bošnjački demografski oportunizam"

Nažalost, smatra Avdović, odnedavna je tu još jedan neshvatljivi prigovor kao "alarm" zbog kojeg bi valjda trebalo napraviti političku metamorfozu (novi izborni zakon po HDZ šnitu) u Bosni i Hercegovini.

"Govori se naime o "bošnjačkom demografskom oportunizmu" - populacionom rastu Bošnjaka u odnosu na druga dva naroda u BiH?! Za ne povjerovati, da to govore civilizirani ljudi koji su deklarativno za ljudska prava i jednakost građana. Ali, to je teza koja je već prodata desničarima u Evropi, i - nažalost u Washingtonu; o tom se već pisalo u jednoj ovdašnjoj studiji koju između ostalog potpisuje Edward Joseph (analitičar što se često javlja u bh. medijima, na Glasu Amerike itd.)", upozorio je Avdović.

Šta je Scholtz rekao Bidenu?

Predrasude, neznanje, djelimično i rasizam - elementi su koji se koriste u razvaljivanju Bosne i Hercegovine, dakako - tamo gdje to prolazi.

"Nikad više nego proteklih nekoliko mjeseci. Nasreću, ponegdje se izgleda više ne može na to računati, prem da treba pričekati, da se vidi, jesu li promjene na bolje istinske; pratit ćemo u kom smjeru idu u Berlinu gdje sada Olaf Scholtz vuče konce. Ako je novi njemački kancelar bar samo spomenuo predsjedniku Joeu Bidenu da u BiH ne treba ove godine gurati novi Izborni zakon ove godine - i ako je to ušlo u zapisnik Bijele kuće, onda je to doprlo i do State Departmenta. Bez obzira što su o tome, razgovarali državni sekretar Antony Blinken i EU komesar za sigurnost Josep Borrell - možda čak samo za jotu drugačije, preovagnuće ono što je rečeno u uredu američkog predsjednika", zaključio je Avdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (34)

/ Povezano

/ Najnovije