Erol Avdović: Ako se Dayton krši, vraćamo se na Republiku BiH!

61
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović: Ako se Dayton krši, vraćamo se na Republiku BiH!
Foto: Privatni album / Erol Avdović

Poznati bosanskohercegovački novinar, višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija (UN) Erol Avdović, komentirao je dešavanja u Bosni i Hercegovini nakon što je Narodna skupština Republike Srpske sinoć usvojila informacije i zaključke kojim je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a i formalno pokrenuo proces rušenja institucija Bosne i Hercegovine i formiranja svoje vojske.

"Dayton" je, podsjeća Avdović, ugovor.

"Kad se ugovor ne poštuje onda onaj koji ga krši snosi legalne posljedice. Slijedi - Restitucio In Integrum - povratak na pređašnje stanje. Republika - prava, građanska i inkluzivna. A ne kvazi para, i ne nacionalno ekskluzivna. Ne ide to više tako", smatra Avdović.

BiH i dalje ruši rekorde: SAD, Slovačka i Bugarska najveći kupci bh. oružja

BiH i dalje ruši rekorde: SAD, Slovačka i Bugarska najveći kupci bh. oružja

Bez obzira na pokazanu destrukciju prema institucijama države BiH, Avdović je primijetio stanovitu nervozu u Narodnoj skupštini RS-a zbog mogućih posljedica pokušaja rušenja ustavno-pravnog poretka države BiH.

"Dodik kaže baš ga briga za američke sankcije?! Sankcije još nisu ni krenule prema BiH, a u NSRS pravo rasulo. Političke konzekvence su čak i veće od finansijskih. Egzil u Moskvi. Karta u jednom smjeru", naveo je Avdović.

Avdović je dodao da je sada "Amerika je na potezu".

"Nema više razgovarat ćemo sa gospodinom Dodikom jer je član Predsjedništva. On je obični rušitelj Bosne i Hercegovine", naveo je.

Podsjetimo, za informacije i zaključke glasalo je 49 poslanika, inače članova vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (61)

/ Povezano

/ Najnovije