Erol Avdović: Da li je Zapad izdao Bosnu?

6
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović: Da li je Zapad izdao Bosnu?
Foto: Privatni album / Erol Avdović

Erol Avdović, novinar koji decenijama izvještava iz sjedišta Ujedinjenih nacija, govorio je o sjednici koja se održava u New Yorku, ali i reakciji Rusije.

Na pitanje novinara N1 - da li je Zapad izdao BiH i prepustio je Rusiji, Avdović je rekao da je pobjeda jer OHR ostaje, dok se EUFOR nastavlja.

“Ne bih se usudio reći da je Zapad izdao BiH, ali u svakom slučaju, ogolili su se puki interesi, goli interesi kojima su vođene zapadne zemlje i u ovom kontekstu. Rusija i Kina žele dostaviti svoju poruku Amerikancima, na žalost preko leđa BiH i zapadnog Balkana u cjelini, jer ovo bi moglo imati posljedice. Rusi su dobili to što su htjeli, a sa druge strane, Zapad je ostvario neku također pobjedu u svemu ovome, jer OHR ostaje, a EUFOR se nastavlja”, istaknuo je Avdović.

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

Rekao je da se ne bi usudio da kaže da su izdali, ali je "politička poruka koja se šalje da hrani strah koji je zavladao, prije svega među građanima BiH".

"To da, u tome Zapad snosi odgovornost”, rekao je Avdović.

Šta će biti sa visokim predstavnikom, je li mu dodjeljena uloga međunarodne ikebane, upitan je.

“To je vrlo dobar izraz. Na žalost, može se pripisati Smidthu koji je sam tome doprinio, a dopirnio je zbog toga što nije na neki način padobranom pao u BiH, odjednom bez velike strategije, i zbog toga se krivi i Kvinta, ali i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je pošto-poto htjelo da ima svog visokog predstavnika, ali da zapravo nije imalo strategiju, šta će biti bolje. Mnogi su poručivali:

'Ne dolazite u Sarajevo gospodine Smidth bez bonskih ovlasti', a on se onda pohvalio kako je bonske ovlasti zaključao u fioku”, naveo je Avdović.

Kazao je i da bivši visoki predstavnik Valentin Inzko izražava žaljene zbog svega ovoga što se dešava njegovom nasljedniku.

“Što potvrđuje tezu da je Smidth razvalašćen i sa narušenim kredibilitetom, a da on oslušuje šta će reći velike sile, i to na samo startu. Inzku se nikako ne sviđa ova poruka koja dolazi iz Vijeća sigurnosti. Razlika između njih dvojice je što Inzko izražava zabrinutost, a Smidth je iznenađen. Možda ne razumije a možda čak nema empatiju”, mišljenja je Avdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije