Konaković poslao poziv Izetbegoviću: Dajte da vam jednom kao državniku aplaudiramo

13
Radiosarajevo.ba
Konaković poslao poziv Izetbegoviću: Dajte da vam jednom kao državniku aplaudiramo
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Gradsko vijeće Grada Mostara danas bi, kako je najavljeno, trebali održati sjednicu novog saziva vijeća na kojoj će glavna tačka biti izbor gradonačelnika, a morat će odlučiti i o pismu koje im je poslao visoki predstavnik Valentin Inzko.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković na svom Facebook profilu uoči ove sjednice i poslao poruku predsjedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću.

"Danas je pred nama nastavak sjednice gradskog vijeća Grada Mostara. Gospodinu Bakiru Izetbegoviću smo poslali sporazum koji bi precizirao buduće odnose nove vlasti u Mostaru, koji bi predstavio jedan novi koncept u kojem su jasno definisani prioriteti, i ono što je najvažnije dokument bi bio prezentiran našoj javnosti.

Apelujemo na gospodina Izetbegovića da ne propustimo šansu koju nam je dao OHR. Činjenica da je OHR svojim mišljenjem stvari vratio na sami početak, zapravio je ispravljena greška koju je SDA napravila u brzom pokušaju izbora gradonačelnika.

Činjenica da je OHR ukazao na kontaminiranost izbornog procesa. Pitamo se zašto je SDA jurila u taj izborni proces u kojem je znala da nema ruku za gospodina Zlatka Guzina i da taj proces odgovora HDZ-u", kazao je Konaković.

On je u svom obraćanju kazao da pozivaju Izetbegovića da odustane od ustaljenog liderisanja, koje SDA i on lično pokazuju u procesima u BiH.

"Taj eksluzivitet zastupanja Bošnjačkih interesa na način kako to radi SDA nije dao rezultat. Apelujemo na njega da prestane sa tim konceptom dogovora po pravilima SDA.

Sumnjamo u liderisanje, zbog velkih propusta koja su do sada pokazali u procesu formiranja Vijeća ministara, udovoljavanju želja Čovića i Dodika. Oni su jači nego ikad u Vijeću ministara, priča o domovima naroda je izlizana priča. SDA je udovoljila željama Dodika i Čovića i ostavila tu bh. reprezentaciju slabijom nego ikada.

Zbog izdaje u reviziji presude, tih loši savjetnika, mi sumnjamo gospodine Izetbegoviću.

Pored svega toga, svom ljutom političkom oponentu bi smo aplaudirali, čestitali, zaista od srca zdušno pozdravili aktivnost koju bi on sad mogao implementirati u Mostaru, okupivši 18 ili više ruku, koje bi zapravo implementirale novu bh. politiku.

Kolega Nikšić čini mi se jučer je rekao jednu jako dobru definiciju, to ne bi bio poraz ni Bošnjačke ni Hrvatske strane, to bi bila pobjeda bh. strane", poručio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije