Husein Oručević: Izbori se moraju ponoviti, SDA i HDZ su Mostarcima pokazali šipak

2
F. V.
Husein Oručević: Izbori se moraju ponoviti, SDA i HDZ su Mostarcima pokazali šipak
Foto: Bljesak.info / Husein Oručević

OHR je konačno pokazao da je dostajan predstvanik civiliziranog svijeta, kaže za Radiosarajevo.ba aktivista mreže Naše društvo i mostarski novinar Husein Oručević komentirajući jučerašnju odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka.

Politička bahatost

Inzko je, podsjetimo, poništio prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika Mostara, te izdao preporuku o načinu glasanja, kazavši da procedura izbora prema Statutu Mostara mora biti tajna.

"Nakon Tuzle, Inzko je reagirao i u Mostaru, štiteći na taj način krnje ostatke legalnih političkih i društvenih institucija, štiteći procedure, red i poslovnik istih. Jedino me brine zašto to isto nije učinio kada su izborne aktivnosti u Mostaru izašle iz svih mogućih proceduralnih okvira i van zakonskih okvira. Danas bi sastav Gradskog vijeća Mostara bio posve drugačiji da su se ponovno broali glasovi na svim biračkim mjestima u Mostaru. Politička bahatost HDZ i SDA bila bi time kastrirana, bio bi to put kao toliko potrebnom kompromisu i razgovoru na političkoj sceni grada na Neretvi", kaže Oručević za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, potaknuti time da ih niko nije ni krivo pogledao jer su dopisivali i krali na glasačkim mjestima, dodaje Oručević, HDZ i SDA danas
"reže i oštre zube na ostatak javnog mnijenja i medije uništavajući opoziciju koja je uspjela podići glavu nakon dvanaest godina kriminalnih rabota u režiji pomenutog dvojca i njihovih poslušnika u Gradskoj upravi Mostara".

Na pitanje da li bi ovo na određen način ovo mogao, ipak, biti način da se presiječe mostarski Gordijev čvor, Oručević je mišljenja da se ta mostarska priča mora, zapravo, proširiti.

"Ako OHR već pokušava ispraviti 'krive Drine', neka u Mostaru ponovi cijeli izborni proces, kao što je to planirano i u Srebrenici i Doboju, i "mirna Bosna". Ovo što je urađeno od jula mjeseca 2020. godine, pa do danas, samo pokazuje da je malo ko i Mostaru okrenut budućnosti, razvoju i životu. Sve vratiti na fabričke postavke, ali i pokrenuti, sa pečatom 'HITNO', sve krivične prijave protiv čelnih ljudi SDA i HDZ koje se na Kantonalnom tužiteljstvu Mostar kisele godinama i preskaču. Neka FUP i SIPA pročešljaju Gradsku upravu na osnovu pomenutih krivičnih prijava, i 'čvor' će popustiti, a Gordije će se tako vratiti u udžbenike, gdje mu je i mjesto", stav je Oručevića.

Mostarcima pokazali "šipak"

Govoreći o nastojanjima postojećih vladajućih politika u Mostaru da, kako za naš portal kaže akademik Slavo Kukić očuvaju status quo, Oručević kaže:

"Politike?! To treba nazvati pravim imenom – PLJAČKA MOSTARA. Oni su trebali davno biti na smeću historije i izučavati se, baš kao i storija o kralju Gordije, u udžbenicima historije. Ovako su Mostarcima još jednom pokazali 'šipak', pa će roditelji morati, isto kao i tokom rata, djeci govoriti: 'Ne okreći se sine!' Nema suza, nema plaća, ovo što vidiš odavno je već mrtvo", zaključio je Oručević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije