Husein Oručević: Ako građani uzmu stvar u svoje ruke, to znamo kako završava

Radiosarajevo.ba
Husein Oručević: Ako građani uzmu stvar u svoje ruke, to znamo kako završava
Privatni album / Husein Oručević

Jutrošnja brutalna demonstracija sile nad građanima u Mostaru i nasilna deblokiranje deponije "Uborak" šokirala je bosanskohercegovačku javnost.

Piše: F. V.

Husein Oručević, dugogodišnji novinar i aktivista mreže „Naše društvo“ prvi je u javnost iznio informaciju o prisutnosti otrova piralena u mulju na pročistaču otpadnih voda u Mostaru, što je pokrenulo bunt. O jutrošnjim dešavanjima govori:

"Radi se o jednom, zapravo već zadnja tri mjeseca, nelegalnom prostoru za odlaganju smeća, o nelegalnoj deponiji koja nema niz dozvola. Također, nije uradila ono što je bilo predloženo od inspekcijskih institucija koje su dolazile i pregledali postrojenja te iste deponije. Građani brane sami zakon, a oni koji bi trebali stati na stranu zakona, zaboravljaju kave zakone i kakve odluke, procedure su donijeli da bi jedna takva deponija mogla funkcionirati!? Ako građani uzmu stvar u svoje ruke, to znamo kao završava. Tako da izbori i ovo što nam slijedi, a to je vjerovatno vruća zima, će pomesti ove koji sjede u toplim sobama, u svojim foteljama", kazao je Oručević za Radiosarajevo.ba.

Govoreći o jutrošnjoj "demonstraciji sile", Oručević ističe da se radi odbrani onoga što je vrlo jasno, a to je riječ o nelegalnoj deponiji!

"Građani traže da se deponija zatvori, sanira, eventualno nakon određenog vremena i premjesti. Ako je riječ o policiji, onda je policija napravila nešto protiv zakona! Jer radi se o deponiji koja nema dozvola, koja je izašla van zakonskih okvira. Građani samo na to upozoravaju. Policija brani javno preduzeće koje nema validne dozvole za svje rad. Je li treba još nešto reći?!", pita se Oručević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije