Mještani blokirali deponiju smeća Uborak

Fena
Mještani blokirali deponiju smeća Uborak
Foto: Fena / Uborak

Aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" i mještani okolnih naselja blokirali su u srijedu ujutro deponiju smeća na lokalitetu Uborak kod Mostara.

Nešto iza deset sati okupljani građani zaustavili su dva kamiona sa smećem ispred ulaza na odlagalište.

Održan protest: Mještani spremni tijelima blokirati odvoz smeća 4. decembra

Jedan od aktivista Nijaz Hodžić istaknuo je kako postojeće odlagalište od početka ove godine nema niti jedan potreban dokument za rad. Dodao je kako odlagalište Uborak ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja već sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve sve do Jadranskog mora.

Prosvjednici navode kako je krajnje vrijeme da se postojeće odlagalište sanira i da se pronađe nova lokacija za odlaganje otpada.

Istaknuli su kako je zakonom propisano da se otpad na jednoj lokaciji može deponirati maksimalno 25 godina, dok se na Uborku sav otpad iz Mostara te posljednjih godina iz još nekih gradova u Hercegovini neprekidno odlaže 50 godina.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbilo je nedavno zahtjev JP Deponija d.o.o Mostar za ponovno izdavanje okolišne dozvole, dok je Vlada FBiH prošloga tjedna preporučila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz okolišne dozvole, ali i da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada na Uborku zbog javnog interesa.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja u juni su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina tu deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Odlagalište je tada deblokirano nakon dogovor s gradonačelnikom Mostara da se formira poseban stručni tim koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju. Međutim, pola godine kasnije ništa u vezi s tim nije urađeno, upozorili su prosvjednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije