Gradsko vijeće Grada Mostara danas o izboru gradonačelnika

0
Radiosarajevo.ba
Gradsko vijeće Grada Mostara danas o izboru gradonačelnika
Foto: Fena / Sjednica

Gradsko vijeće Grada Mostara danas bi, kako je najavljeno, trebali održati sjednicu novog saziva vijeća na kojoj će glavna tačka biti izbor gradonačelnika, a morat će odlučiti i o pismu koje im je poslao visoki predstavnik Valentin Inzko.

Podsjećamo, sjednica vijeća je u petak prekinuta nakon što su istu napustili zastupnici Koalicije za Mostar i Prve mostarske partije i na taj način nisu ostvarili kvorum, koliko je neophodno za drugi krug izbora za gradonačelnika.

Neposredno prije prekida, u prvom krugu izbora za gradonačelnika, najveću podršku vijećnika imali su Mario Kordić (HDZ) s 14 glasova i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) s 11 glasova, a eliminirana je kandidatkinja Bh. bloka Irma Baralija koja je osvojila pet glasova.

Ipak, izbor gradonačelnika najvjerovatnije bi mogao biti ponovljen jer je protivnom statutu realiziran javnim glasanjem. Visoki predstavnik Valentin Inzko reagirao je upozorivši na kršenje statuta.

O Inzkovom pismu prije sjednice trebao bi se očitovati Kolegij Gradskog vijeća. Ponovljeni prvi krug mogao bi vratiti u igru Irmu Baraliju, ali i otvoriti mogućnost za nove kandidature.

Izbori u Mostaru održali su se prvi put nakon 12 godina, 20. decembra 2020., a njima je prethodila presuda u Strazburu u procesu "Baralija protiv BiH" te tzv. Mostarski sporazum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije