Saopćenje / Misija OSCE-a, Delegacija EU i ambasade se oglasile o izborima u Mostaru

09. 02. 2021. u 13:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Novoizabrano Gradsko vijeće Grada Mostara je 5. februara usvojilo odluku o izboru gradonačelnika Mostara javnim glasanjem.

Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Misija OSCE-a u BiH i Ured visokog predstavnika danas su se oglasili o ovim izborima.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ova odluka je u suprotnosti sa članom 36. Statuta Grada Mostara, u kojem se navodi da se izbori u Gradskom vijeću moraju obaviti tajnim glasanjem.

Mi, dole potpisani, pozivamo Gradsko vijeće da proces glasanja vrati na poziciju koja je u skladu sa Statutom Grada Mostara i da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara.

Zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji mora se pridržavati principa vladavine zakona.

Pozivamo sve gradske vijećnike da pokažu odgovornost i da hitno izaberu gradonačelnika na narednoj sjednici uz puno poštivanje principa vladavine zakona i Statuta Grada Mostara", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)