Konaković pokazao sporazum o 'isporučivanju suvereniteta': "Prošao je u oba doma Parlamenta BiH"

36
Radiosarajevo.ba
Konaković pokazao sporazum o 'isporučivanju suvereniteta': "Prošao je u oba doma Parlamenta BiH"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je press konferenciju na kojoj je predstavio sporazume iz 2011. godine sa Srbijom i Hrvatskoj o "isporučenom suverenitetu".

Konaković je rekao da ovi sporazumi pokazuju koliko su vlasti u BiH bili nonšalantne te da nisu znale o čemu se radi ili da je ipak nešto drugo u pitanju. 

Kako je naveo, prema ovom dokumentu, MUP RS-a ima pravo sa MUP-om Srbije uspostaviti bilo kakvu saradnju, praviti zajedničke timove, legalno i verificirano od strane BiH, što je usvojeno na oba doma Parlamenta BiH. Kazao je da je ovaj sporazum usvojen u oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Naglasio je da je Željko Komšić potpisao ovaj dokument, a Bakir Izetbegović je glasao za njega kada su bili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Određen jednomjesečni pritvor Admiru Arnautoviću Šmrku

Određen jednomjesečni pritvor Admiru Arnautoviću Šmrku

"Isporučen je dio suvereniteta policijskih agencija BiH susjednim zemljama", rekao je Konaković.

Dalje je naveo da, prema dokumentu, ako Srbija administrativno na vrijeme najavi posjetu nekog policijskog tima, zabrana istoga bi bila kršenje zakona. Istakao je da je tu najveća zamka je jer ugovorena strana ima pravo zaustaviti aktivnosti ako je povrijeđen suverenitet. To ne bi bio problem, kaže Konaković, da ta ugovorena strana nije Vijeće ministara BiH te bi, prema tome, za to trebali glasati ministri iz RS-a.

Konaković: Izetbegović i Komšić su omogućili da MUP Srbije vršlja po BiH kad god poželi

Konaković: Izetbegović i Komšić su omogućili da MUP Srbije vršlja po BiH kad god poželi

U dokumentu su spomenuti i tzv. skriveni istražitelji prema čemu, na primjer, MUP RS i kantonalni MUP-ovi, mogu praviti istrage u kojima se angažuju skriveni istražitelji koji imaju ovlasti na prostoru cijele države BiH. Konkretno, MUP RS ne može prelaziti u istragama administrativnu liniju dok tzv. skriveni istražitelji mogu.

"Napadi i laži razbijeni ovim dokumentom. Možemo i mi tražiti da MUP KS pošaljemo u Beograd, ali Srbija to ne mora prihvatiti. Ovi ljudi su pravili sistem i mi plaćamo cijenu", kazao je šef bh. diplomatije.

Konaković je najavio da će pokrenuti inicijativu da se ovaj sporazum poništi na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH koja je zakazana za 31. jula, ali i za to će biti potreban pristanak ministara iz RS-a.

Elmedin Konaković se sastao sa ministricom vanjskih poslova Japana

Elmedin Konaković se sastao sa ministricom vanjskih poslova Japana

Šef bh. diplomatije je govorio i o svojoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama gdje je učestvovao na NATO samitu u Washingtonu. Kazao je da bi uvijek izabrao članstvo u NATO-u prije nego članstvo u Evropskoj uniji. 

"Kada bih birao, birao bih NATO nego EU, jer BiH treba sigunost i to bi liječilo sve balkanske rane. Rumunija je najveći porast BDP imala u godini kada je počela da se pridužuje NATO-u jer su investitori osjetili siurnost", rekao je Konaković.

Elmedin Konaković je istakao da će se uraditi sve kako bi se Bosna i Hercegovina približila NATO-u uprkos suprotnom stavu iz manjeg bh. entiteta RS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (36)

/ Povezano

/ Najnovije