Elmedin Konaković se sastao sa ministricom vanjskih poslova Japana

3
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković se sastao sa ministricom vanjskih poslova Japana
Foto: MVP BiH / Elmedin Konakovic i ministrica Kamikawa

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 18. jula 2024. godine tokom radne večere sa ministricom vanjskih poslova Japana Yōko Kamikawa, koja boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

Tom prilikom je naglašeno zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima BiH i Japana, koji su istovremeno prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost na podršci i pomoći koju Japan svih ovih godina pruža Bosni i Hercegovini, a posebno kada je riječ o reformskom procesu i evropskom putu naše zemlje. Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji i putu BiH u EU, ministar je istaknuo da fokus naše zemlje, nakon Odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, ostaje usmjeren na daljnju implementaciju ključnih prioriteta i ispunjavanja uslova na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Forto: Ukoliko ni u ponedjeljak ne bude dogovora, novac neće biti trajno izgubljen

Forto: Ukoliko ni u ponedjeljak ne bude dogovora, novac neće biti trajno izgubljen

Naglasio je važnost evropskih integracija u oblasti ekonomije i investicija te dodao da Bosna i Hercegovina ima značajan potencijal u mnogim sektorima privrede, osobitu u turizmu.

Posebnu zahvalnost ministar je izrazio kada je riječ o podršci Japana usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Konaković iz New Yorka: 'Cijeli civilizirani svijet se sa tugom sjeća genocida u Srebrenici'

Konaković iz New Yorka: 'Cijeli civilizirani svijet se sa tugom sjeća genocida u Srebrenici'

Ministrica Kamikawa je naglasila da Japan podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i provedbu reformi na putu BiH u EU. Ocijenila je važnim regionalnu saradnju te najavila nastavak japanske podrške u okviru "Inicijative za saradnju na Zapadnom Balkanu".

Poručila je da je međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava veoma važan te da Japan nastavlja promovirati mir i sigurnost kroz projekte i razvojne programe. Osvrnula se i na napore za unapređenje poslovnog ambijenta između dvije zemlje, s naglaskom na projekat podrške za mala i srednja preduzeća.

Sagovornici su zaključili da postoji obostran interes i potreba za daljnjim unapređenjem svih vidova saradnje, s posebnim akcentom na jačanje ekonomskih odnosa BiH i Japana. Razgovarano je i o viznoj liberalizaciji, saradnji na multilateralnom planu, geopolitičkim izazovima uslijed ruske agresije na Ukrajinu te Svjetskoj izložbi Expo 2025, koja će se iduće godine održati u Japanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije