Saznajemo: Elmedin Konaković zbog 'svesrpskog sabora' uputio protestnu notu Srbiji

8
A. S.
Saznajemo: Elmedin Konaković zbog 'svesrpskog sabora' uputio protestnu notu Srbiji
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković potvrdio je da je u četvrtak, 13. juna, nakon Crne Gore, uputio i protestu notu Srbiji zbog interpretacija predsjednika Aleksandra Vučića, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković tvrdi da je 'svesrpski sabor' koji se tokom vikenda održao u Beogradu veoma opasna stvar te da poruke nisu nimalo naivne. Iz tog razloga je uputio protestne note Crnoj Gori i Srbiji.

"Ministar Konaković je uputio protestnu notu Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu, kao i Ambasadi Srbije u Sarajevu zbog organiziranja svesrpskog sabora u Beogradu", potvrđeno je iz kabineta ministra Elmedina Konaković za portal Radiosarajevo.ba.

Ovo je sadržaj maila zbog kojeg je došlo do 'sukoba' između Elmedina Konakovića i Zlatka Lagumdžije

Ovo je sadržaj maila zbog kojeg je došlo do 'sukoba' između Elmedina Konakovića i Zlatka Lagumdžije

Konaković smatra da je nepoštivanje koje Bosna I Hercegovina u posljednje vrijeme doživljava od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kulminiralo na saboru u Srbiji, te da u potpisanoj deklaraciji ima nekoliko ozbiljnih prijetnji suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao što je niz termina i fraza koje su neustavne i koje pokazuju grubo miješanje u unutrašnje uređenje.

"Aleksandar Vučić je kreator ruske revolucije na Balkanu koja se dešava i u Sjevernoj Makedoniji i Crnog Gori, a Milorad Dodik je vodeći vokal. Više se ne krije da su njih dvojica izvršitelji tih politika”, kazao Konaković.

Konaković o potezu Dodika i njegovih satelita: "RS se može 'razdružiti' od 2 milijarde maraka"

Konaković o potezu Dodika i njegovih satelita: "RS se može 'razdružiti' od 2 milijarde maraka"

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine najavio je da će detaljno informirati ministre vanjskih poslova zemalja iz Europske unije s kojima u narednom periodu ima sastanke, 'jer prostor Balkana u potpunosti ovisi o EU, dok ruski sateliti zloupotrebljavaju mekan pristup EU u nekim procedurama'.

Konaković tvrdi da nema ništa protiv okupljanja naroda, ali da zahtijeva potpuno poštivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, na 'svesrpskom Saboru' u Beogradu delegacije Srbije i RS usvojile su Deklaraciju o zaštiti nacionalih i političkih prava i budućnosti srpskog naroda.

Cilj deklaracije je jedinstvo srpskog naroda, a potpisani su i memorandumi o saradnji u oblastima kulture, poljoprivrede i ekonomije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije