Konaković otkrio ko će biti ministar privrede u Sarajevu

8
Radiosarajevo.ba
Konaković otkrio ko će biti ministar privrede u Sarajevu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, rekao je da se još nekoliko ciklusa vlast u FBiH i BiH neće moći formirati bez HDZ-a i SNSD-a.

Kazao je da bi Četvorka mnogo bolje upravljala situacijom i odnosom sa HDZ-om, te da se ne bi moglo desiti da ovako dugo nema Vlade FBiH. Govorio je za N1 u Danu uživo i o Zakonu o sukobu interesa, te odnosu sa SDA-om.

Na račun sarajevske Četvorke stižu optužbe da žele formirati vlast sa HDZ-om. Konaković je to pojasnio riječima: "HDZ je nužnost u koaliranju. Ne može se napraviti Vlada FBiH bez njih. SDA im je dala snagu u Domu naroda, gdje se nijedan proces ne može završiti bez saglasnosti Čovića. Na državi su dali Dodikove ljude u Domu naroda. Ti spinovi iz SDA su nejasni svim inteligentnim ljudima."

Konaković je rekao da SDA "kao može sa HDZ, niko drugi ne može".

"HDZ bi vidio kakvog bi partnera imao da smo mi tu. Nikada se ne bi moglo desiti da nemamo vladu s koalicionim partnerom. Riješili bismo to tako što bi se paralelno sa pitanjem hrvatskog naroda rješavalo pitanje sa građanima koji ne pripadaju etničkim skupinama", rekao je Konaković.

"Na narednim izborima 2022. godine Četvorka će imati mnogo veći broj glasova od SDA. Mi s njima nećemo pregovarati da nam je bitno da nam supruga bude na čelu KCUS-a, nego da se u školama u RS govori bosanskim jezikom."

Otkrio je Konaković i da će Adnan Delić, koji je bio kandidat Četvorke za načelnika sarajevske Općine Novi Grad, biti novi ministar privrede Kantona Sarajevo.

Dodao je i da će SDP predložiti ministra zdravstva, ali da sada ne bi licitirao imenima.

Za Aljošu Čamparu je rekao da su mu - vrata uvijek otvorena u Narod i pravdu i da je dobrodošao (to je pitanje za Čamparu, zaključio je), ali o Semiru Efendiću je kazao:

"Ne znam šta on čeka, u kom pravcu ide, šta govori o SDA. Teško da je kalibar za Narod i pravdu. Verbalno je dobar, ali u NiP može na kraj reda, da od početka krene karijeru", rekao je Elmedin Konaković.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije