Konaković i Čengić: Izmjenom Zakona spriječiti sukob interesa

0
E. M.
 Konaković i Čengić:  Izmjenom Zakona spriječiti sukob interesa
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Irfan Čengić i Elmedin Konaković

Elmedin Konaković (Narod i pravda), član Doma naroda parlamenta Federacije BiH te Irfan Čengić (Socijaldemokratska partija BiH), zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH, saopćili su na zajedničkoj konferenciji za medije da je danas u proceduru upućen Prijedlog zakona o interventnim izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Simbolično danas je Dan borbe protiv korupcije i ovo se odnosi upravo na to. Danas smo ovdje kako bi animirali javnost i izvršili pritisak na donosioce odluka da otkočimo tu famoznu priču o nedostatku alata za kontrolu sukoba interesa što je jedan od najvećih problema u BiH", kazao je Konaković.

Kako je Čengić objasnio, od 2013. godine nijedno tijelo ne implementira Zakon o sukobu interesa u organima vlastu u FBiH nakon što je Centralnoj izbornoj komisiji oduzeta nadležnost vođenja postupaka za sprečavanje sukoba interesa. 

"Sedam godina niko ne može odgovarati za sukob interesa od općinskog vijeća do nivoa Federacije", poručio je Irfan Čengić. 

U interventnom zakonu traže formiranje Komisije za sprečavanje sukoba interesa Parlamenta FBiH koja bi odlučivala o tome da li neko stanje, postupak ili radnja predstavljaju kršenje odredaba Zakona o sukobu interesa u institucijama u FBiH, što je prema aktuelnom zakonu u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH. 

Komisiju bi trebalo da imenuje Parlament Federacije BiH, imala bi 12 članova koji bi bili nadzorno tijelo, od čega polovicu imenuje Predstavnički dom i drugu polovicu Dom naroda. 

Članovi bi se birali proporcionalnim modelom, odnosno glasanjem parlamentaraca, a oni s najviše glasova bi ušli u komisiju. 

Najmanje jedan član mora dolaziti iz reda opozicionih stranaka.

Uporedo s ovim predaju i inicijativu za novi, reformski zakon o sukobu interesa koji bi bio u skladu s EU standardima. 

"Drugi zakon je reformski, njega smo dostavili kao inicijativu. Njim bismo uveli strožije kazne i više djela koja su u sukobu interesa, uvela bi se profesionalna komisija sastavljena od eksperata, a ne od parlamentaraca", rekao je Čengić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije