Konaković o Predsjedništvu, Sebiji, Četvorki i tome zašto nosi pištolj

4
Radiosarajevo.ba
Konaković o Predsjedništvu, Sebiji, Četvorki i tome zašto nosi pištolj
PrtScr / Konaković u Politbirou na Raport.ba

Elmedin Dino Konaković, lider Naroda i pravde večeras je u emisiji Politbiro uživo sa Bakirom Hadžiomerovićem na portalu Raport.ba govorio o aktuelnim političkim temama, pripremama za izbore 2022. godine, kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, slučaju Dženan Memić, Mostaru, bračnom paru Izetbegović i drugim stvarima.

Na pitanje Hadžiomerovića o njegovoj kandidaturi za Predsjedništvo BiH, Konaković je kazao da je u trenutnoj konstalaciji odnosa ovo prerano ili nerealno.

"SDP je lider koalicije, trenutno stranka sa najviše osvojenih glasova i oni imaju pravo da kandidiraju čovjeka, recimo Denisa Bećirovića, ili ćemo o tome razgovarati u kontekstu neke nestranačke osobe. Što bi zapravo možda pomirilo naše ambicije unutar stranaka ili objašnjavanje ljudima zašto priznajemo nekoga za kandidata", rekao je Konaković.

Opstaje li Četvorka?

On smatra da ovakva pitanja ne mogu da budu motiv za raspad Četvorke.

„Ne, imali ste slične slučajeve u Sarajevu je ta koalicija funkcionisala. Mi smo, recimo, u Ključu podržali nezavisnog kandidata, SDP je imao svog, da je Naša stranka i u Gračanici i u Tuzli imala svog kandidata. Bio je to mali klinč na samom terenu. U Kladuši su išli zajedno svi sa SDA, mi nismo išli jer nam se nije svidio zajednički kandidat koji je bio saradnik toga Mulalića koji je bio komandant Prve brigade, Fikretove. Nama to nije trebalo, a onda su nam počeli podvaljivati klipove da smo to uradili zbog Fikreta Abdića.

Nikad nismo zbog toga stali, niti smo se zbog toga razilazili. Neće ni priča o Mostaru ni naša različita gledanja ni neke reakcije poljuljati ovu koaliciju. Ona je nešto zbog čega bi bilo ko od nas platio krupan politički ceh. S druge strane, nemamo mi potrebu, mi stvarno dobro funkcionišemo i ponekad se posvađamo. To je, vjerovatno, normalan odnos i sa prijateljima i sa ukućanima i unutar političkih stranaka”, kazao je predsjednik Naroda i pravde.

On se osvrnuo i na slučaj Dženan Memić, te je poručio da je ovo primjer gdje je mali čovjek prešao preko crte i razvaljuje jedan cijeli režim, te je dodao da još uvijek nismo svjesni šta su Muriz i Arijana Memić i njihova bitka donijeli bh. društvu.

"Bilo je, nažalost, slučajeva u kojima su izgubljeni mladi životi, bilo je nerasvijetljenih ubistava, nikada se niko tom energijom, snagom i predanošću nije suprotstavio takvim pojavama i borio se za pravdu kao što to radi Muriz Memić. Ne posustajući. On svake godine izgleda kao čovjek sa sve više energije, i to je oborilo, razbilo te prve zidove, oklope te hobotnice i, akobogda, ta priča će imati svoj pozitivan epilog. U to sam ubijeđen", istaknuo je Konaković u razgovoru za Politbiro na portalu Raport.ba.

"Sebija Izetbegović pokazuje zlobu"

Smatra da je najava tužbe Sebije Izetbegović i Enre Suljić protiv Muriza Memića na godišnjicu smrti mladića nažalost nešto na šta smo već naviknuti od Sebije.

"Identično je to onom njenom nastupu kad iza nje stoji dvadesetak uplašenih, porobljenih ljekara koji, tobože, nisu htjeli liječiti malu Nadin. I kada ona govori: „Evo, ja sam pitala“. Ne smije niko. Dakle, to je slika kojom se svaki dan stiče realan dojam o njenom karakteru.

Ta žena nema empatiju, ta žena ima nedostatak ljudskosti kao osnovni problem, ne samo za obavljanje posla i bavljenje politikom, nego i za život. Sebijin nastup danas samo govori o kakvoj se zloći kao osobi radi. Dakle, to uraditi bilo kad, a kamoli na godišnjicu… Ne želim da je vrijeđam, zaista, i da o njoj previše govorim, niti da sumnjam u njen intelekt, ona je pametna osoba. Ali ta zloba koju ona pokazuje u svojim postupcima je kulminirala prijetnjom da će nekoga tužiti. Cijelu ću svoju mjesečnu platu dati da se plati bilo kakva presuda nekog šugavog suda koji bi tako mogao presuditi, ali se od te istine neće odustati. Ono što ona radi, ono što prijeti, na njenu žalost, ali na sreću ovog društva, odbija se od Muriza Memića i ljude poput njega. Neće to Muriza, siguran sam, ni za trenutak staviti u dilemu”, rekao je Konaković.

U večerašnjem Politbirou on je ponovo istaknuo da još uvijek hoda naoružan.

„Sad ću reći nešto što će ustalasati ove naše političke krugove. Ja i dalje hodam naoružan. Dobro poznajem zakon o nošenju i držanju naoružanja. Znam kako se i na koji način to može raditi. Ja najčešće i dalje hodam naoružan. To je posao koji sam ja odobrao i način na koji ga mi radimo to iziskuje“, naveo je Konaković dodajući da, naravno, ima sve neophodne dozvole.

„Imam sve dozvole, vježbam, treniram…“

Kaže da je prošle godine dobio poziv iz Kantonalnog tužilaštva i jedan vid upozorenja.

Dobio sam ozbiljno upozorenje

"Tužiteljica mi je rekla: Radi vaše lične sigurnosti hitno dođite u tužilaštvo. Došao sam i rekla mi je da su na mjerama, slušajući kriminalce u zatvoru čuli jednog od zatvorenika kako se sprema, kad izađe iz zatvora, da organizira grupu koja će napasti mene i još nekoliko ljudi.

Dakle, dobio sam to kao ozbiljno upozorenje institucije. Otišao sam u MUP Kantona Sarajevo da to prijavim, jer je to procedura, prijavio sam i nakon 20-tak dana sam došao kod te iste tužiteljice da pitam ima li nekih novih informacija. Ona mi je rekla: Izgleda da je to procurilo kada si to rekao u MUP-u”, kazao je Konaković.

Upitan od koga je procurilo, da li zna imena inspektora, Konaković je kazao da ima neke sumnje, ali da ne želi s tim da izlazi u javnost.

„Taj zapisnik sa moje prijave je moglo vidjeti više ljudi. To se, dakle, dešava. Ja više vodim računa o svojoj porodici, nego o sebi. Šta će mi, imam dva metra… Nije lako napasti političara od dva metra, DIF-ovca. Ja to ne dramatizujem, niti o tome pričam. Ne može se kriminalna, koruptivna hobotnica razbijati u salonskim bijelim rukavicama i pišući Facebook status. To iziskuje energiju, hrabrost i požrtvovanje. Mi, hvala Bogu, to imamo. I još jedva važna stvar – ima nas ozbiljnih, spremnih da se branimo fizički, koliko god treba. To je već jedna vojska unutar Naroda i pravde. Mi na sebe ne damo“, zaključio je Konaković u razgovoru za Politbiro na portalu Raport.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije