Konaković, Nikšić i Kojović pozvali sve na zajedničku borbu protiv pandemije

9
Fena
Konaković, Nikšić i Kojović pozvali sve na zajedničku borbu protiv pandemije
Radiosarajevo.ba / Konaković, Nikšić i Kojović

Predsjednici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH), Naroda i Pravde (NiP) i Naše stranke (NS) Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Predrag Kojović održali su danas hitni sastanak u prostorijama SDP-a u vezi sa pogoršanom epidemiološkom situacijom.

"SDP, NiP i NS pozivaju entitetske i državnu vlast, koje imaju daleko veće ovlasti i mogu reagovati na mnogo većem prostoru nego kantonalna vlast bilo kojeg od kantona, da se pridruže u borbi protiv pandemije", saopćeno je iz SDP-a.

Istovremeno, predsjednici spomenutih stranaka traže pojačan angažman Vlade Federacije BiH, pred sve većim prilivom pacijenata u bolnice širom Federacije BiH.

"Pozivamo Vladu FBiH da hitno donese mjere koje će se odnositi na cijeli teritorij FBiH, kako se ne bi dešavalo da neujednačene mjere od kantona do kantona čine borbu protiv pandemije nemogućom zbog neusklađenosti odluka. Također, entitetske vlade imaju ovlaštenje za nabavku vakcine, koja se nameće kao glavno rješenje za pogoršanu epidemiološku sliku", navodi se u zajedničkom saopćenju.

Na sastanku je potcrtano kako Vijeće ministara BiH mora donijeti odluku da se u državu ne može ući bez negativnog PCR testa, ili privremenog zadržavanja.

"Također, Vijeće ministara BiH treba da uskladi i koordinira odnose između dva entiteta, kako bi bile spriječene očevidne zloupotrebe i izbjegavanje mjera prelaskom entitetske granice", navodi se.

Također, SDP, NiP i NS pozivaju Vladu FBiH na jedinstvo, kako bi se lakše prebrodila kriza koja odnosi ljudske živote, te da svoje alate iskoristi za pomoć kantonima kojima je to prijeko potrebno.

Kako se nadalje navodi, na prijedlog SDP-a BiH već je predložen Korona 2 zakon, sastavljen od seta mjera pomoći građanima FBiH, a koji čeka uvrštavanje na dnevni red Parlamenta FBiH.

U razgovoru je rečeno kako će SDP, NiP i NS nastaviti da predlažu konkretne mjere, te da angažman viših nivoa vlasti može samo ubrzati i unaprijediti borbu protiv pandemije.

Na kraju, pozvano je stanovništvo na solidarnost i međusobnu pomoć, te poštivanje mjera distance i nošenja maski, zbog ljudi narušenog zdravlja, tromosti u nabavci vakcina i olakšavanja posla premorenim zdravstvenim radnicima, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije