Konaković nakon sastanka u Mostaru: 'Pružili smo danas ruke jedni drugima u interesu građana BiH'

18
A. Sokolović
Konaković nakon sastanka u Mostaru: 'Pružili smo danas ruke jedni drugima u interesu građana BiH'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je nakon sastanka državne koalicije koji je održan u ponedjeljak, 1. jula, u Mostaru, kazao kako je dogovoreno usvajanje državnog budžeta, i da bi se to moglo desiti već u četvrtak.

Portal Radiosarajevo.ba je to objavio prfije nego je lider HDZ-a izašao pred novinare u Mostaru, a da bismo saznali detalje sastanka i u kakvom je tonu protekao susret lideri vladajućih stranaka na nivou BiH, kontaktirali smo Elmedina Konakovića, predsjednika NiP-a i šefa bh. diplomatije.

"Ovo dogovaranje usvajanja državnog budžeta sve nas obavezuje da zbog ljudi u Bosni i Hercegovini pravimo neke dogovore. Velika je svar ako se ispoštuje današnji dogovor i ako se usvoji budžet, i zbog plana rasta koji je veoma ozbiljna podrška našoj ekonomiji, ali i naravno zbog funkcionisanja institucija BiH. Možemo kazati - pružili s,mo danas ruke i obećali da će se ovaj budžet naći na sjednici Vijeća ministara u četvrtak i da ćemo svi za njega glasati", kazao je Konaković.

Michael Murphy: Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja od Sjedinjenih Američkih Država!

Michael Murphy: Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja od Sjedinjenih Američkih Država!

Zatim je pojasnio... 

"Budžet je u okvirima prošlogodišnjeg, uvećan za dobit Centralne banke. nekih 40 do 60 miliona KM. Ponavljam - u teškim okolnostima jedna lijepa vijest", podvukao je Konaković.

Sa šefom bh. diplomatije smo razgovarali i o ponašanju Milorada Dodika za vrijeme sastanka u Mostaru te da li se razgovaralo i o dokumentu 'mirnog razdruživanja', koji je je lider SNSD i predsjednik bh. entiteta RS najavio i koji je u pripremi.

Najnovija informacija: Lideri u Mostaru dogovorili usvajanje budžeta BiH

Najnovija informacija: Lideri u Mostaru dogovorili usvajanje budžeta BiH

"Da je bilo mirno i da je bilo ko bio miran, nije baš, uvijek ima tenzija. Bilo je polemika i razgovora u vezi vanjskopolitičkih viđenja, oko mog posla, rezolucije... Komentari koji pokazuju da imamo otvorenih problema.

Naravno, nije bilo govora o 'mirnom razdruživanju', mi ne želimo o tome da razgovaramo. Nije on delegirao, ali nije ni tema o kojoj bismo mi uopće razgovarali sa bilo kim", naglasio je Konaković.

Na kraju smo i podvukli aktivnosti Trojke.

Otkrivamo zanimljive detalje kako je protekao sastanak u Mostaru te kako se ponašao Milorad Dodik

Otkrivamo zanimljive detalje kako je protekao sastanak u Mostaru te kako se ponašao Milorad Dodik

"Trojka je zaista pokazala jednim novim pristupom koliko je važno da se sjedi, da se razgovara i dogovara zbog građana i pogotovo zbog europske prilike pokušava pomjeriti barem sporim koracima, ali da se ipak pomjera taj proces prema EU. Istovremeno, s druge strane čvrsto štiteći Bosnu i Hercegovinu, njen integritet, suverentitet i institucije...

Kako se to kaže - nigdje i nikada nismo i nećemo preći crvenu liniju, ali se u cilju mogućih dogovora praviti kompromise koji su važni građanima i našim mladim ljudima.

U fokus stavljamo interes građana koji teško žive, kojima je platežna moć sve manja i koji imaju skupe troškove života i red je da za njih nešto uradimo", kazao je Elmedoin Konaković u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije