Otkrivamo zanimljive detalje kako je protekao sastanak u Mostaru te kako se ponašao Milorad Dodik

3
A. Sokolović
Otkrivamo zanimljive detalje kako je protekao sastanak u Mostaru te kako se ponašao Milorad Dodik
Foto: Fena / Sastanak koalicionih partnera u Mostaru

Lideri vladajućih stranaka na nivou BiH dogovorili su u ponedjeljak, 1. jula, na sastanku u Mostaru usvajanje budžeta, objavio je ranije portal Radiosarajevo.ba.

Nakon sastanka medijima se prvi obratio domaćin sastanka Dragan Čović, koji je podvukao da bi se usvajanje državnog budžeta moglo dogoditi već u četvrtak, 4. jula.

"Dogovorili smo jedan zaključak koji veže pet stranaka i dogovorili da budžet Bosne i Hercegovine bude razmatran u četvrtak i da u žurnoj proceduri bude u usvojen u dva doma Parlamenta BiH. Zaključak se odnosi na budžet i par stvari na kojima trebamo raditi kako bi napravili pravi ambijent", kazao je Čović, lider HDZ-a.

Infografika | Cijene hrane na Balkanu blizu EU prosjeka: Evo gdje je BiH i ko je ispred nas

Infografika | Cijene hrane na Balkanu blizu EU prosjeka: Evo gdje je BiH i ko je ispred nas

Osim Dragana Čovića, koji je jedini govorio na konferenciji za medije nakon sastanka u Mostaru, još niko od lidera na državnom nivou se do pisanja ovog teksta nije oglasio na društvenim mrežama.

Stekli smo utisak da su svi jedva čekali da napuste Mostar, gdje je danas bilo blizu 40 stepeni.

Portal Radiosarajevo.ba od učesnika sastanka u Mostaru saznje da je sastanak bio dosta mirniji nego inače. Nije bilo tenzija kao na prethodnim sastancima.

Ono što je najvažnje lideri su iskomunicirali svoja neslaganja, bez međusobnog sukobljavanja.

"Kazao bih da je sastanak bio malo i dosadan", dodao je izvor portala Radiosarajevo.ba koji je prisustvovao sastanku u Mostaru.

Najnovija informacija: Lideri u Mostaru dogovorili usvajanje budžeta BiH

Najnovija informacija: Lideri u Mostaru dogovorili usvajanje budžeta BiH

Zanimalo nas je ponašanje Milorada Dodika, lidera SNSD-a, koji je proteklih dana bio najglasniji od svih lidera te najavljivao i razlaz sa ostalim strankama te da li se razgovaralo o 'mirnom razdruživanju'...

"Tema 'mirno razdruživanje' nije bila tema sastanka niti je jednog trenutka spomenuta. Ponašanje Milorada Dodika je bilo vrlo smireno. Sve što je ranije govorio i danas je ponovio, ali nije ton sastanka bio u svađi kao ranije", dodao je naš izvor.

Podsjetimo, Dragan Čović je potvrdio pisanje našeg portala da su lideri vladajućih stranaka na nivou BiH dogovorili usvajanje budžeta, te je kazao kako je su se svi koncentrirali ne na politička nego ekonomska pitanja, odnosno ono što se moglo dogovoriti.

Istakao je kako bi usvajanje budžeta bila pozitivna poruka za Brisel, te da je "realno da BiH dobije pregovarački proces na jesen". Usvajanje budžeta bi se moglo dogodiiti u četvrtak, 4. jula, kada je u Mostaru plasnirana i sjednica Vijeća ministara. Prvi put u historiji BiH.

Više o tome čitajte na linku OVDJE i OVDJE.

Ko je sve bio na sastanku od političara u Mostaru

U Mostaru je na poziv Čovića održan sastanak stranaka koje čine koaliciju na nivou BiH.

Sastanku su u ime SNSD-a prisustvovali lider te stranke Milorad Dodik, potpredsjednici Željka Cvijanović i Radovan Višković, generalni sekretar Srđan Amidžić, te član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

U HDZ-u BiH, uz stranačkog lidera, sastanku su prisustvovali i Čovićeva zamjenica Borjana Kršto i potpredsjednik stranke Darjana Filipović.

Na sastanku su bili i lider SDP-a BiH Nermin Nikšić, stranke NiP Elmedin Konaković, te Naše stranke Edin Forto.

U delegaciji SDP-a BiH bili su i Saša Magazinović, partije Narod i pravda Denis Zvizdić, te Naše stranke Predrag Kojović i Sabina Ćudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije