Konaković na sastanku ministara vanjskih poslova država EU govorio o Dodiku i ruskom utjecaju u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Konaković na sastanku ministara vanjskih poslova država EU govorio o Dodiku i ruskom utjecaju u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković i Milorad Dodik

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je 24. juna 2024. godine, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove EU (FAC).

Na sastanku se razgovaralo o suradnji i izazovima u vanjskoj i sigurnosnoj politici te postupnoj integraciji zemalja regije kada je riječ o usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Ministar Konaković se u svom obraćanju tijekom sastanka osvrnuo na izazove koji zahtijevaju jedinstven odgovor u kontekstu geopolitičkih i ekonomskih odnosa uslijed ruske agresije na Ukrajinu. Naglasio je da Bosna i Hercegovina duboko suosjeća sa stradanjem ukrajinskog naroda.

Sjajne vijesti iz EU: Na putu prema Zapadnom Balkanu investicioni paket od 1,2 milijarde eura

Sjajne vijesti iz EU: Na putu prema Zapadnom Balkanu investicioni paket od 1,2 milijarde eura

Kada je riječ o pomoći Ukrajini, ministar je istaknuo da otpornost Ukrajine nije samo njezina, već je integralno povezana sa sigurnošću i stabilnošću cijelog europskog kontinenta. Ocijenio je da našoj regiji nisu strani zlonamjerni vanjski utjecaji, posebice iz Rusije, čiji je cilj destabilizirati susjedstvo EU i dovesti u pitanje proces proširenja putem dezinformacija, političkog uplitanja i drugih subverzivnih aktivnosti.

Pozvao je na jedinstven stav protiv ovakvih utjecaja. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina nedavno u potpunosti uskladila svoju vanjsku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Ocijenio je da je riječ o značajnom izazovu s obzirom da je to usklađivanje uzrokovalo mnoge unutarnje probleme u BiH te da destruktivna politika iz RS ne podržava naše stavove protiv Rusije i ne osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. Naveo je potom da je predsjednik RS-a Milorad Dodik, samo ove godine, već dva puta posjetio predsjednika Rusije Putina i jednom predsjednika Bjelorusije Lukašenka. Izrazio je čvrsto uvjerenje da su Dodikovi stavovi, koje zauzima nakon ovih posjeta, glavni razlog naših poteškoća na europskom putu.

Baja se raspojasao na račun građana: Pogledajte koliko novca Dodik troši na hotele i restorane

Baja se raspojasao na račun građana: Pogledajte koliko novca Dodik troši na hotele i restorane

Iako je riječ o osobnim interesima predsjednika RS, upozorio je na ozbiljnost situacije jer Rusija na ovaj način uspostavlja uporište u RS-u, u samom srcu Europe.

U nastavku se osvrnuo na proces proširenja EU navodeći postupnu integraciju kao jedan od instrumenata za ubrzavanje procesa integracije, odnosno jače gospodarsko povezivanje u regiji. Tokom posjete Luksemburgu, a na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, predviđeno je da ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković večeras sudjeluje na prijemu koji za sudionike sastanka organizira veliki vojvoda od Luksemburga Henri, a potom i neformalnoj večeri koju priređuje ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Velikog Vojvodstva Luksemburga Xavier Bettel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije