Baja se raspojasao na račun građana: Pogledajte koliko novca Dodik troši na hotele i restorane

27
Radiosarajevo.ba
Baja se raspojasao na račun građana: Pogledajte koliko novca Dodik troši na hotele i restorane
bljesak.info / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik očito ima namjeru mnogo više vremena provesti na putu, nego u Banjoj Luci, pa je tako njegova služba u samo šest mjeseci utrostručila planirane troškove za hotele i restorane u zemlji i inostranstvu.

Naime, početkom godine služba Predsjednika RS raspisala je dva javna tendera koja se tiču usluge hotela i restorana, kao i reprezentacije u zemlji i inostranstvu, te su za te namjene bili predvidjeli ukupno 163.000 KM bez PDV.

Međutim, nedavno su poslali ispravku obavještenja za oba javna tendera iz čega je vidljivo da su troškove za navedene usluge "digli" na 408.000 KM, što je skoro tri puta više.

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Prvi tender se odnosi na usluge hotela, restorana i trgovine na malo, odnosno usluge reprezentacije u zemlji i inostranstvu.

Za ove namjene služba Predsjednika RS planirala je da potroši 85.000 KM bez PDV, i to za godinu dana. U tenderu se traži ponuda više ponuđača. U ispravci obavještenja, koja je u međuvremenu poslana iz službe Predsjednika RS, ta stavka je utrostučena, i iznosi 220.000 KM.

Drugi tender odnosi se na usluge hotelskog smještaja u zemlji i inostranstvu, a za te namjene iz budžeta je prvobitno planirano da se izdvojeno 77.000 KM bez PDV, takođe za godinu dana. I za ovaj tender se traže ponude više ponuđača u zemlji i inostranstvu. Međutim, kako se može vidjeti na Portalu javnih nabavki, u ispravci obavještenja navodi se da će za te namjene biti utrošeno 188.000 KM.

Čanak pitao Dodika: "Kakvo razdruživanje, s kim si se udružio? RS postoji samo ako postoji BiH"

Čanak pitao Dodika: "Kakvo razdruživanje, s kim si se udružio? RS postoji samo ako postoji BiH"

S obzirom na to da je tek juni, nije isključeno da do kraja godine troškovi dodatno porastu posebno ako se uzme u obzir da budžet predsjednika RS za 2024. godinu iznosi 56.488.200 KM i da novca ne manjka.

Zanimljvo je da u obrazloženju budžeta predsjednika RS za ovu godinu, između ostalog, stoji da je za putovanja i smještaj predviđeno da se potroši 280.000 KM. Međutim, već sad je vidljivo da će ta suma biti 2 ili 3 puta veća.

Podsjećamo, kako su mediji već ranije objavili prema novcu koji ima na raspolaganju, Milorad Dodik je "najmoćniji predsjednik" u regionu, iako predsjedava - ako se to tako može nazvati - entitetom koji je dio države Bosne i Hercegovine.

Poređenja radi, Aleksandar Vučić raspolaže 17 puta manjim budžetom. Još manje sredstava na raspolaganju ima predsjednik Crne Gore. Predsjednik Hrvatske, za razliku od Dodika, raspolaže sa 10,6 miliona maraka, a manje od Dodika na raspolaganju ima i predsjednica Slovenije, najrazvijenije zemlje bivše zajedničke države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije