Vasković piše o "pohlepi Dodikovih": Kako je Prointer dobio podsticaj od oko pola miliona KM?

2
Radiosarajevo.ba
Vasković piše o "pohlepi Dodikovih": Kako je Prointer dobio podsticaj od oko pola miliona KM?
Foto: X.com / Milorad Dodik s porodicom

Ne želim uopšte komentarisati krokodilske suze Milorada i Igora Dodika nakon što su brojne firme koje se nalaze pod Igorovom kontrolom stavljene na 'crnu listu' SAD-a zbog koruptivnih radnji. Umjesto toga, navešću nekoliko podataka, objavio je danas, 21. juna, reporter Slobodan Vasković na svom blogu.

On je objavio nove detalje vezane za sankcionisano carstvo porodice Dodik. 

"Firma matica svih ostalih subjekata koji su se stavljeni na 'crnu listu' je Prointer za koji sam već naveo da je njegovo osnivanje bilo izvrsna ideja kako da se formalno legalno, a suštinski nezakonito, uspostavljanjem monopola, političkim nasiljem, na tržištu u korist te firme, izvlačio ogroman novac iz budžeta RS i budžeta BiH.

Jak zemljotres pogodio Grčku

Jak zemljotres pogodio Grčku

Pohlepa Dodikovih je beskrajna.

Svjedoči to i Spisak svih korisnika koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva po osnovu pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela i pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj prizvodnji u 2023. godini", dalje piše Vasković.

Prema tom spisku, navodi on, Prointer je na ime podsticaja inkasirao 495.493,78 KM, a u tabeli nema objašnjenja po kom osnovu su dobili podsticaj.

Razotkrivena Dodikova mreža: Amerikanci objavili detalje - kako je gomilao bogatstvo

Razotkrivena Dodikova mreža: Amerikanci objavili detalje - kako je gomilao bogatstvo

"Nema ni potrebe za pojašnjenjem: Dovoljno je da je to firma Dodikovih. Orali svakako nisu. Ali su baš (za)grabili.

Podsticaje su dobie i firme A media i A radio i to po 7020 KM radi 'podrške informisanju korisnika i promocije sektora poljoprivrede'. A media je kćerka firma Alternativne televizije, a A radio je nekadašnji Radio Igokea koji je dio grupacije firmi koja su se našle na crnoj listi SAD-a.

Prema mojim informacijama, podsticaji za navede Dodikove firme bit će i u ovoj godini minimum koliki i u prošloj", otkriva Vasković. 

Oglasio se Forto: Objasnio zašto su potpisali ugovor s firmom koja je od jučer na crnoj listi SAD

Oglasio se Forto: Objasnio zašto su potpisali ugovor s firmom koja je od jučer na crnoj listi SAD

On podsjeća da je osim Prointera na crnoj listi SAD-a i firma Infity international group d.o.o Banjaluka koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih kompanija u BiH: Prointer ITSS Banjaluka, Kaldera company, Infinity media, K-2 audio services Banjaluka i Una WORLD network. Osim njih na listi se našla i kompanija Sirius 2010 koja, kako je navedeno u obrazloženju Kancelarije za kontrolu imovine stranaca u SAD (OFAC) posluje unutar Dodikove porodične mreže.

"Na 'crnu listu' stavljeni su i Milenko Čičić i Đorđe Đurić. Đorđe Đurić je badžo Igora Dodika, jer su njih dvojica oženjeni sa dvije sestre. Đurić je i sin Dragana Đurića, vlasnika firme Zekstra koja je učestvovala u kriminalnoj privatizaciji RK Boska. Milenko Čičić je generalni direktor Kaldera; Preko te firme oprane su desetine miliona KM za vrijeme Dodikove vladavine", tvrdi Vasković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije