Konaković kategoričan: 'Ministri u Vijeću ministara iz RS pokazali Europi koliko su destruktivni'

9
Radiosarajevo.ba
Konaković kategoričan: 'Ministri u Vijeću ministara iz RS pokazali Europi koliko su destruktivni'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dino Konaković

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u drugom krugu glasanja nije postigao potrebni konsenzus za organizovanje glasanja državljana Republike Poljske, Republike Slovenije i Republike Rumunije koji borave na teritoriji naše zemlje, povodom izbora za Evropski parlament iz ovih država, te povodom izbora u Rumuniji za tijela lokalne javne uprave u 2024. godini.

Nakon što u prvom krugu glasanja, na 50. sjednici Vijeća ministara BiH 28. maja zahtjevi za davanje saglasnost za glasanje nisu dobili potrebnu većinu, obavljene su potrebne konsultacije, te na današnjoj 30. vanrednoj sjednici SM BiH, u drugom krugu glasanja, nije postignut konsenzus za prihvaćanje diplomatskih nota ambasada Poljske, Slovenije i Rumunije u Sarajevu za organizovanje glasanja državljana ovih zemalja koji borave u BiH.

Protiv organiziranja glasanja bili su ministri u Vijeću ministara iz RS Nenad Nešić, Staša Košarac, Srđan Amidžić, jer su ove zemlje glasale za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Udes kod Katedrale: Tramvaji voze samo do Skenderije, ogromne gužve u saobraćaju

Udes kod Katedrale: Tramvaji voze samo do Skenderije, ogromne gužve u saobraćaju

Njihovu destruktivnost i odanost Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, komentirao je u utorak, 4. juna, i Elmedin Konaković, šef. bh. diplomatije.

Njegovu objavu na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) prenosimo u cijelosti:

"Ministri u VM iz RS-a još su jednom pokazali Evropi koliko su destruktivni. Glasali su protiv prijedloga da se dozvoli glasanje građanima Slovenije, Rumunije i Poljske u BiH, po nalogu Milorada Dodika. Ruski sateliti još jednom pokazuju svoje pravo lice, EU to mora jasno vidjeti", napisao je Konaković.

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, od izvora bliskog Ministarstvu vanjskih poslova BiH, uskoro će sve zemlje biti upoznate kako je došlo do ovog skandaloznog poteza "trojke" iz Vijeća ministara koji su prilikom glasanja bili protiv.

Skandalozan pokušaj srpskih ministara u državnoj vladi Bosne i Hercegovine da spriječe organizovanje glasanja državljana Republike Poljske, Republike Slovenije i Republike Rumunije koji borave na teritoriji naše zemlje komentirali su i Davor Gjenero, ugledni politolog i politički analitičar iz Hrvatske i Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Njihove reakcije možete pročitati na linku OVDJE i OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije