Gjenero o potezu srpskih ministara: BiH je talac iracionalne politike Dodikove političke klase

5
Radiosarajevo.ba
Gjenero o potezu srpskih ministara: BiH je talac iracionalne politike Dodikove političke klase
Foto: N1 / Davor Gjenero

Skandalozan pokušaj srpskih ministara u državnoj vladi Bosne i Hercegovine da spriječe organizovanje glasanja državljana Republike Poljske, Republike Slovenije i Republike Rumunije koji borave na teritoriji naše zemlje, a povodom izbora za Evropski parlament iz ovih država, odnosno izbora u Rumuniji za tijela lokalne javne uprave u 2024. godini, neće ostati bez posljedica po našu zemlju na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU).

To i jeste, očito, cilj aktuelne srpske politike dobrano "nakačene" na interese zvanične Moskve.

Iracionalan potez

Ova blokada je skandaloznija tim prije jer treba funkcionisati kao osveta prema spomenute tri prijateljske zemlje zbog njihovog glasanja za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 23. maja ove godine.

Obavijest iz Vodovoda Sarajevo: Prekidi u vodosnabdijevanju u ovim ulicama zbog radova

Obavijest iz Vodovoda Sarajevo: Prekidi u vodosnabdijevanju u ovim ulicama zbog radova

"Dovođenje u pitanje biračkog prava njihovih građana na teritoriji BiH posve je neracionalan potez, koji sigurno neće ostati bez utjecaja na pristupni proces BiH", kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Davor Gjenero, ugledni politolog i politički analitičar iz Hrvatske.

Prema njegovim riječima, prihvatanje diplomatskih nota Slovenije, Poljske i Ruminije o provođenju izbora za Evropski parlament u njihovim ambasadama "trebala je biti tehnička tačka dnevnog reda na sjednici Vijeća ministara, tačka o kojoj se ne raspravlja nego se odluka, koja se formalno donosi na razini Vijeća ministara, samo formalno potvrđuje".

Skandalozno: Državljani Poljske, Slovenije i Rumunije u BiH neće moći glasati na izborima za EP

Skandalozno: Državljani Poljske, Slovenije i Rumunije u BiH neće moći glasati na izborima za EP

"Međutim, od toga je napravljeno političko pitanje, od strane ministara iz reda srpske zajednice, zbog čega bi biračko pravo građana ovih triju država članica koji žive u BiH moglo biti onemogućeno. Slovenija je jedna od država koje su pripadale klubu koji je posebno glasno zagovarao otvaranje pristupnih pregovora s BiH, a niti Poljska niti Rumunjska nisu bile države koje bi prema pristupnom procesu BiH imale rezerve", navodi Gjenero.

Ugrožavanje vlade

Smatra da je razlog, da su ove države - kao i praktički sve druge članice EU - glasale za Rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici - jednostavno je bizaran.

"Jasno je da je groteskno provođenje nekakve retribucije od strane srpske politike, prema međunarodnoj zajednici. Kad se time BiH čini taocem odluka srpske političke klase u BiH, jasno je da se ozbiljno ugrožava i postojeća vladajuća većina na razini središnje države, ali i načelo odlučivanja", podvlači naš sagovornik.

Gjenero o glasanju Mađarske, Slovačke i drugih: Otvoreno igraju u "Putinovoj ligi"

Gjenero o glasanju Mađarske, Slovačke i drugih: Otvoreno igraju u "Putinovoj ligi"

Kakva je uloga Moskve?

Nameće se pitanje da li se ovim ostvaruje jedan širi cilj prije svega Ruske Federacije, da blokira evropski put BiH, što je zvanična Moskva i ranije nastojala i otvoreno poručivala putem svojih diplomatskih predstavnika, prije svega onih u Srbiji.

"Posve je jasno da članovi Vijeća ministara ovu odluku, kojom kompliciraju odnose BiH i EU, ali u posebno neravnopravan položaj dovode tri države, nisu donijeli samostalno, nego da je ona planirana u Dodikovom krugu, a jasno je i to da se njome nastavlja politika destabilizacije BiH u interesu Rusije. Uostalom, neki dan je Dodik i najavio da će donošenje odluka na razini središnje države u BiH biti usporeno i otežano. Valja pretpostaviti da će diplomatije ovih triju država jasno razumjeti razloge ove diskriminacije njihovih državljana koji žive u BiH, i da će odgovornost za ovu odluku biti ispostavljena onome kome je treba ispostaviti, a ne Bosni i Hercegovini, koja je i sama talac iracionalne politike Dodikove političke klase", zaključuje Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije