Skandalozno: Državljani Poljske, Slovenije i Rumunije u BiH neće moći glasati na izborima za EP

15
Radiosarajevo.ba
Skandalozno: Državljani Poljske, Slovenije i Rumunije u BiH neće moći glasati na izborima za EP
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u drugom krugu glasanja nije postigao potrebni konsenzus za organizovanje glasanja državljana Republike Poljske, Republike Slovenije i Republike Rumunije koji borave na teritoriji naše zemlje, povodom izbora za Evropski parlament iz ovih država, te povodom izbora u Rumuniji za tijela lokalne javne uprave u 2024. godini.

Nakon što u prvom krugu glasanja, na 50. sjednici Vijeća ministara BiH 28. maja zahtjevi za davanje saglasnost za glasanje nisu dobili potrebnu većinu, obavljene su potrebne konsultacije, te na današnjoj 30. vanrednoj sjednici SM BiH, u drugom krugu glasanja, nije postignut konsenzus za prihvaćanje diplomatskih nota ambasada Poljske, Slovenije i Rumunije u Sarajevu za organizovanje glasanja državljana ovih zemalja koji borave u BiH.

Prema ranijem pisanju medija, protiv organizovanja glasanja bili su ministri iz RS (Nenad Nešić, Staša Košarac, Srđan Amidžić), jer su ove zemlje glasale za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, piše BHRT.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

Ovim potezom narušeni su diplomatski odnosi sa tri zemlje, a sve po receptu predsjednika bh. entiteta RS i samoproglašenog vožda iz Laktaša Milorada Dodika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije