Konačno završeno: BiH dobila budžet za ovu godinu

Radiosarajevo.ba
Konačno završeno: BiH dobila budžet za ovu godinu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dom naroda

Bosna i Hercegovina dobila je budžet za ovu godinu.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je prihvatio, glasovima svih 13 prisutnih delegata, izvještaj Zajedničke komisije oba doma bh. Parlamenta o usaglašenom tekstu budžeta.

Taj izvještaj je u ponedjeljak usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali da bi bio konačan, trebao je proći i Dom naroda, kako bi naša zemlja dobila budžet.

Do usaglašavanja teksta budžeta moralo je doći jer je ovaj najvažniji finansijski dokument prethodno usvojen u različitom obliku u Predstavničkom i u Domu naroda.

Podsjetimo, Zajednička komisija za usaglašavanje budžeta prihvatila je onaj budžet kakav je usvojio Dom naroda.

To znači da u budžet nije ugrađen amandman koje je usvojio Predstavnički dom, a koji se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojom je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.

Također, dio budžeta nije ni ono što je usvojilo Predsjedništvo BiH, a to je da se kapitalni izdaci Parlamenta BiH umanjuju za 754.000 KM.

Inače, od usvajanja budžeta zavisilo je održavanje lokalnih izbora u BiH 15. novembra ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije