BiH / Emrić: Tražili smo simboličnih 450.000 KM za migrantsku krizu, ali...

27. 07. 2020. u 17:34:00 Fena

Shares: 0

Bosna i Hercegovina je nadležna za migracije i azil i mora planirati neophodna finansijska sredstva za saniranje šteta i posljedica koje nastaju zbog migrantske krize, poručio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Jasmin Emrić (A-SDA), nakon što nije usvojen njegov amandman za pomoć u rješavanju migrantske krize. 

"Tražena su simbolična sredstva od 450.000 KM za saniranje posljedica migrantske krize. Usvojen je budžet bez sredstava za to", istakao je Emrić. 

Kaže kako se vlasti, s jedne strane, zalažu za rješavanje krize i podršku za upravljanje migrantskom krizom, ali da se, s druge strane, ništa u budžetu ne planira za to. 

"To jedno s drugim ne ide. Ja stvarno ne razumijem zašto se taj simboličan iznos nije mogao pranirati, da bi se pomoglo pravosudnim institucijama u USK", naveo je. 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici usvojio je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. 

Za su glasala 23 poslanika, osam ih je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo.  

U budžet nije ugrađen amandman koje je usvojio Predstavnički dom, a koji se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojom je najviše pogođen Unsko-sanski kanton. 

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović novinarima je kazao da se traženi novac nalazi u budžetskoj rezervi i da će biti implemetran prema institucijama Unsko-sanskog kantona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA