Konačno prihvaćena medicinska pomoć UAE koja je čekala na Aerodromu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Konačno prihvaćena medicinska pomoć UAE koja je čekala na Aerodromu Sarajevo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Respiratori iz UAE

Vijeće ministara BiH donijelo je danas Odluku o prihvatu pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata - Vlade emirata Dubai Bosni i Hercegovini.

Prema Odluci, pomoć se sastoji od 100 hiljada komada briseva, 25 hiljada zaštitnih odijela, 40 ventilatora, 152 hiljade rukavica, po 150 hiljada maski N95, hiruruških te maski za lice, kao i 50 hiljada vizira i 20.400 zaštitnih naočala.

"Ministarstvo civilnih poslova će zatražiti rješenja o saglasnosti/odobrenju za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u Bosni i Hercegovini od Ministarstva zdravlja i socijalne zaitite RS, Federalnog ministarstva zdravstva i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH", saopćeno je nakon sjednice.

Na osnovu ovih rješenja, Ministarstvo civilnih poslova će izvršiti prijem pomoći s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od COVID-19, a ukoliko odobrenja izostanu, Vijeće ministara BiH će posebnom odlukom odlučiti o ovoj pomoći.

Pomoć će biti podijeljena u skladu s ranije donesenom odlukom Vijeća ministara, i to FBiH 61,5 posto, RS 37,5 posto i Brčko Distriktu BiH jedan posto.

Federacija BiH će dobijenu pomoć podijeliti sa 10 kantona u jednakom omjeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije