Zabunama nikad kraja: Da li donacija iz Emirata vrijedi dva ili 20 miliona?

Radiosarajevo.ba
Zabunama nikad kraja: Da li donacija iz Emirata vrijedi dva ili 20 miliona?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Avion iz Emirata

"Ministarstvo je dovedeno u zabludu. Postoji nesaglasnost o vrijednosti pomoći, nama je rečeno da je vrijednost oko 20 miliona, a iz Crne Gore kažu da je dva miliona. 

Izjavila je to danas u Sarajevu Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, komentirajući skandal sa donacijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ta je pomoć, podsjetimo, najavljena za BiH, ali je nakon slijetanja aviona na sarajevski aerodrom ona utovarena na kamione i upućena u Crnu Goru. 

Donacija iz Kine - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Donacija iz Kine

U međuvremenu, naime, premijer Crne Gore Duško Marković na Twitteru je objavio je da je pomoć iz UAE vrijedna dva miliona dolara, (oko 3,5 miliona KM).

Kako je kazala Turković MVP BiH je primilo notu UAE iz ambasade u Podgorici da je pomoć namijenjena BiH. Međutim, uoči stizanja pomoći, došla je nova nota u kojoj je rečeno da je pomoć namijenjana Crnoj Gori. 

Kako je danas objasnila šefica bh. diplomatije, Ministarstvo je potom kontaktiralo "osobu koja je bila zadužena za koordinaciju i ta osoba je rekla da je pomoć za BiH".

Dodatne provjere, kako je rekla, pokušali su izvršiti i pozivom u UAE.

"Taj put su nam rekli da će nas povezati s Ambasadom u Beogradu, da bismo na kraju dobili izvinjenje što je došlo do nesporazuma, konstatirala je ministrica Turković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije