MVP odgovorio Ministarstvu sigurnosti: Ne bavite se sobom

Radiosarajevo.ba
MVP odgovorio Ministarstvu sigurnosti: Ne bavite se sobom
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Respiratori

Reagirajući na jučerašnje saopćenje Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH navelo je da su 25. maja ove godine uredno dostavili spisak robe i svu prateću dokumentaciju u vezi s donacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Ministarstvo sigurnosti je jučer saopćilo da donacija medicinske opreme iz Emirata, stigla prije gotovo mjesec dana, još čeka potrebnu dokumentaciju iz MVP-a da bi se izvršilo carinjenje.

"Specifičnost ove vrijedne donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je došla u BiH posredstvom MVP-a BiH, leži u činjenici da je ova pomoć dodijeljena od privatnog lica, uvažene šeikinje iz Emirata. S obzirom na to da država UAE nije donator, njene institucije nisu bile u mogućnosti da specificiraju vrijednost donirane opreme kao što je to bio slučaj s većinom opreme koja je zaprimljena u Bosni i Hercegovini.

Donator, iz njemu znanih razloga, nije htio niti je to u skladu sa njihovim običajima, da naznači vrijednost donacije koju je privatno uputio za građane Bosne i Hercegovine. Mi smo u MVP-u to jasno naznačili i sa time upoznali Ministarstvo sigurnosti, odnosno nadležno Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje BiH, uz napomenu da ćemo ih pravovremeno obavijestiti u slučaju da dobijemo nove dodatne informacije", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Slična donacija iz UAE je bez problema prihvaćena u Crnoj Gori i još nekim državama.

"U ovakvim situacijama, institucije u čijoj je nadležnosti prijem pomoći za Bosnu i Hercegovinu, u našem slučaju Ministarstvo sigurnosti, pristupaju formiranju stručne komisije koja utvrđuje vrijednost zaprimljene pomoći i na osnovu tih parametara provodi administrativnu proceduru predviđenu za ovu vrstu robe.

Apelujemo nadležnima u Ministarstvu sigurnosti da što prije okončaju potrebne procedure i institucije BiH predstave kao efikasan i funkcionalan sistem koji se ne bavi samim sobom nego je na usluzi građanima i njihovim interesima", istaknuto je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije