Jesu li Emirati u BiH poslali pomoć koju su ranije odbili Palestinci?

F. V.
Jesu li Emirati u BiH poslali pomoć koju su ranije odbili Palestinci?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Respiratori

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo 27. maja stigao je avion Boing 747-400 sa humanitarnom pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). 

Riječ je, kao su prenijeli mediji, o veoma vrijednoj pomoći u kojoj se, između ostalog, nalazi 40 respiratora, te 100.000 testova na koronavirus. 

Poruka Palestinaca 

Kako je saopćeno, prva Dama Dubaija, šeika Hind, zajedno sa svojim suprugom, šeikom Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, porodicom i prijateljima donira građanima BiH značajnu medicinsku pomoć u trenucima pandemije COVlD—19".

Tako je više od dva mjeseca nakon što je pomoć iz Emirata upućena Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, i Sarajevo dobilo donaciju iz ove bogate arapske države. 

Dok mediji ovih dana pišu da je u kontingentu velike humanitarne pomoći nalazi i 40 respiratora koje je ranije nabavila i "Srebrena malina", a za koje je istragom Tužilaštva BiH i naređenim vještačenjem utvrđeno da se ne mogu koristiti u bolnicama na intenzivnoj njezi (!?), nedovoljno je primijećena još jedna zanimljiva koincidencija. 

Naime, samo sedam dana prije nego je avion pomoći stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine svjetske agencije su prenijele da je Palestinska uprava odbila prihvatiti pomoć koju su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) preko Izraela poslali Palestini za borbu protiv COVID-19! 

Etihad Airways, avioprevoznik u državnom vlasništvu, potvrdio je da je let izveden 19. maja. 

Palestina odbila pomoć - undefined

PrtScr: Palestina odbila pomoć

"Etihad Airways izveo je 19. maja namjenski humanitarni teretni let iz Abu Dhabija u Tel Aviv, kako bi pružio medicinsku robu Palestincima", rekli su iz kompanije agenciji AP u prošli utorak, prenijela je ranije Al Jazeera Balkans. 

Međutim, Palestinci su bilo rezolutni. 

"S nama ne postoji bilo kakva koordinacija u pogledu medicinskih potrepština iz UAE-a. Stoga odbijamo takvu pomoć koja dolazi bez usuglašavanja s nama", izjavio je tada palestinski ministar zdravstva Mey Keyle. 

Naglašavajući da je Palestina država, Keyle je rekao da sve što se tiče Palestine treba učiniti koordinacijom s ministarstvom.  

Zanimljiv zaokret 

Palestinski izvor koji nije želio otkriti svoj identitet, kazao je u izjavi za tursku agenciju Anadolija da su medicinske zalihe UAE-a upućene Izraelu u koordinaciji sa specijalnim koordinatorom Ujedinjenih naroda (UN) za mirovni proces na Bliskom istoku Nickolayem Mladenovim.  

Međutim, odbijanjem Palestinaca da prihvate pomoć otvara se mogućnost za zanimljiv zaokret. 

Naime, prema našim saznanjima iz diplomatskih krugova, velika je vjerovatnoća da su Emirati upravo pomoć koja su odbili Palestinci naprosto preusmjerili prema Bosni i Hercegovini! 

Naime, tvrde naši izvori, opremanje jednog aviona sa velikim količinama pomoći o kakvom je ovdje riječ naprosto treba duži vremenski period. Tim prije jer većina arapskih država nema svoju proizvodnju slične opreme i uređaja, te istu trebaju naručiti i sačekati njezinu isporuku. Za to treba period sigurno duži od sedam dana koliko je prošlo od trenutka kada su Palestinci odbili pomoć. 

Sagovornici portala Radosarajevo.ba dobro upoznati sa aktivnostima arapskih država na sličnim projektima pomoći smatraju realnom pretpostavku da su Emirati procijenili da bi bilo najkorisnije da, kada već ne žele Palestinci, pomoć iskoriste građani Bosne i Hercegovine. 

Tako bi bilo napravljeno "ugodno s korisnim", jer je izostanak pomoći Emirata Bosni i Hercegovini, za razliku od ostalih država regiona, već izazvao različite komentare, uključujući i reakciju reisul-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića. 

Veze sa Izraelom

Izrael i UAE, koji ranije nisu imali diplomatske odnose, privlače pažnju zbližavanjem u posljednjem periodu, prenijela je Anadolija. 

Za razliku od Jordana i Egipta, koji su potpisali mirovne sporazume s Izraelom 1978. i 1994. godine, druge arapske države službeno poriču da imaju veze s Izraelom, koji je desetljećima okupirao palestinske teritorije. Posljednjih godina, međutim, nekoliko zaljevskih država, poput UAE-a, Saudijske Arabije i Omana, njegovalo je tajne veze s Izraelom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije