Ministrica Turković o pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Radiosarajevo.ba
Ministrica Turković o pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je avion sa humanitarnom pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iz UAE će stići zaštitni kombinezoni, 25.000 komada, respiratori 40 komada, latex rukavice 150.000 komada, N95 maske 150.000 komada, hirurške maske za jednokratnu upotrebu 150.000 komada, maske za jednokratnu upotrebu 150.000 komada, viziri za lice 50.000 komada, zaštitne naočale 20.000 komada, vlažne maramice 100.000 pakovanja, a pomoć je obezbijedila supruga premijera UAE.

Donaciju iz ove zemlje poklanja supruga potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma

"Ovo je jedan humanitarni gest ove porodice, koji je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu", kazao je Muhamed Granov predstavnik porodice donatora i bivši predsjednik FK Sarajeva.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković kazala je da je Predsjedavajući Presjedništva BiH Šefik Džaferović početkom pandemije poslao pisma svim vladarima zemalja Zaljeva.

"Porodica Al Maktouma je imala osjećaj da pošalje pomoć koja je od velikog značaja za BiH. Stiglo je oko 20 hilajda tona humanitarne pomoći milionske vrijednosti. Izražavamo zahvalnost i nadamo se da ćemo u vremenu koje dolazi i mi biti u mogućnosti da pomognemo pa makar na neki svoj način", kazala je Turković.

Vrijednost pomoći je višemilionska, ali tačna se ne može znati dok se ne izvrši procjena.

Ona je poručila da će pomoć biti distribuirana u skladu sa svim prostorima i bit će proslijeđena svima.

"Pomoć nije selektivnog slanja. Bilo da je u pitanju jedan narod, kanton ili bilo koji drugi način. Ova pomoć je namijenjena svim narodima BiH i tako će i biti učinjeno", istaknula je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije