Komšić: Potop HDZ-a na njihovom terenu u EPP-u, propast nakaradne politike

21
Radiosarajevo.ba
Komšić: Potop HDZ-a na njihovom terenu u EPP-u, propast nakaradne politike
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Iz teksta prijedloga rezolucije o Bosni i Hercegovini Evropske narodne stranke (EPP) na današnjem Kongresu ovog tijela izbačen je termin "legitimno predstavljanje", za kojeg se zalaže HDZ.

Ovaj potez EPP-a ocijenjen je kao veliki poraz politke koju forsira stranka Dragana Čovića.

O ovoj odluci EPP-a oglasio se član predsjedništva BiH, Željko Komšić, koji je ovo ocijenio kao "propast nakaradne politike" HDZ-a.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Činjenica da je čak i Evropska pučka partija odbila HDZ-ovo takozvano 'legitimno predstavljanje naroda', konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike. Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada, ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljnjoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine.

HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domaćem) terenu, te shodno tome princip takozvanog 'legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda' više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću. Konceptulani debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit.

Izražavam naročito zadovoljstvo odlukom Evropske pučke partije da odbaci HDZ-ovo takozvano "legitimno predstavljanje naroda", posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrijednostima i evropskom pravnom stečevinom.

Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspjeli da tzv. 'legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda' izbacimo iz rezolucija evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojama iz rezolucija EPP-a kruna je uspjeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike. Nikada više takozvano 'legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda' neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Bosna i Hercegovina će kad - tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki", poručio je član predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije