Komisija smatra da projekat Trga oslobođenja - Alija Izetbegović nije prihvatljiv

3
Radiosarajevo.ba
Komisija smatra da projekat Trga oslobođenja - Alija Izetbegović nije prihvatljiv
Foto: Pixabay / Trg oslobođenja - Alija Izetbegović

Komisija za očuvanje nacionalnih poslala je saoćenje u kojem su obrazložili neke od svojih odluka, koje su kako kažu iz ove Komisije često spominjane u javnom prostoru.

"Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na zahtjev Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo za mišljenje i stav na nacrt urbanističkog projekta „Trg oslobođenja – Alija Izetbegović“ odnosno usklađenost istog sa odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH donijela zaključak da nacrt urbanističkog projekta „Trg oslobođenja – Alija Izetbegović“ nije prihvatljiv.

Dostavljeno projektno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking garaže. Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone sa očuvanjem zelenog dijela površina, te predlaže izgradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima", poručili su iz Komisije.

Što se tiče Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH kažu da je Komisije donijela zaključak da se pokrene procedura izmjene i dopune Odluke.

"Izmjenom i dopunom Odluke će biti dodatno precizirane zone i nadležnosti različitih nivoa u prostornom obuhvatu predmetnog nacionalnog spomenika", poručili su.

Komisija je zaprimila peticiju za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

- Olimpijska borilišta uključuju: staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob stazu na Trebeviću.

Komisija smatra da očuvanje borilišta i kompletnog prostora na kojem se odigrao najznačajniji sportski događaj – XIV Zimske olimpijske igre, pored materijalnog svjedočenja, treba biti zaštićen i kao memorija mjesta.

"Odlučeno da se pristupi izradi odluke o proglašenju navedenog prostora nacionalnim spomenikom. U vezi s tim, Komisija očekuje da će aktivnosti na valorizaciji prostora i izradi odluke o proglašenju završiti u narednom periodu, uz saradnju nadležnih institucija.

Prema odredbama Aneksa VIII Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, do donošenja konačne odluke o proglašenju nacionalnog spomenika, a najduže do godinu dana od podnošenja peticije, sve strane treba da se suzdrže od aktivnosti koje bi mogle da ugroze predloženo dobro, o čemu su obaviješteni svi nadležni organi i institucije na čijem se području nalaze predložena dobra", piše u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije