Nikšić: Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika narušila Aneks 8 Daytona

Radiosarajevo.ba
Nikšić: Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika narušila Aneks 8 Daytona
Foto: Admir Kuburović / Nermin Nikšić

Poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić uputio je na današnjoj sjednici pitanje predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Milanu Tegeltiji da li je Vijeće ministara BiH upoznato sa dešavanjima u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Prema njegovim riječima, jednoglasnom odlukom Predsjedništva BiH iz prethodnog saziva, tačnije 26. maja 2016 godine, utvrđeno je da se iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika isključe oba međunarodna člana.

"Kako je prije toga za donošenje odluka bilo potrebno da glasa barem jedan od predstavnika međunarodnih stručnjaka, Predsjedništvo je utvrdilo da se odluke donose koncenzusom od preostala tri člana, utvrdivši, što je posebno važno, da Odluka važi do 31. maja 2017. godile. Isključivanjem članova narušen je Aneks 8 Daytonskog okvirnog sporazuma za mir, koji predviđa da je Komisija sastavljena od pet članova, tri predstavnika domaćih, dva međunarodna stručnjaka. Komisija raspolaže sa budžetom od oko 1,5 miliona maraka... Svi smo svjedoci da svaki dan prisustvujemo devastiranju nacionalnih spomenika. Moje pitanje se odnosi da li je Vijeće ministara upoznato s navedenim problemom i šta će poduzeti da se rad Komisije vrati u zakonske okvire", kazao je Nikšić.

Tegeltija je kazao da nije upoznat s navedenim problemom, te da u masi od 400 materijala nije bio nijedan koji su se odnosili na ovo pitanje.

"Ono što mogu obećati da ćemo već naredne sedmice pozvati članove Komisije, ministrica Ankica Gudeljević i ja, poslije ćemo obaviti konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH i stvoriti pretpostavke za rad Komisije. Želim da kažem da bi bilo dobro da se definiše i preispita rad ove Komisije. I ličnog iskustva u praksi, susretali smo se samo s odlukama o proglašenju spomenika nacionanim spomenicima kulture. Potom s postavili visoke kriterije za sanaciju tih objekata, a te lokane zajednice nemaju finansijskog potencijala da to završe. Mislim da u radu te Komisije postoje brojna otvorena pitanja", rekao je, uz ostalo, Tegeltija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije