KONS odlučio: Nove mjere zaštite za nacionalne spomenike u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
KONS odlučio: Nove mjere zaštite za nacionalne spomenike u Sarajevu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Gazi Husrev-begova džamija

Na 34. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika koja je održana u Sarajevu, članovi Komisije su razmatrali i usvojili izmjene i dopune postojećih odluka za osam nacionalnih spomenika u Sarajevu.

Komisija je jučer na sjednici usvojila odluke o izmjeni i dopuni odluka o nacionalnim spomenicima i to: Narodnom pozorištu u Sarajevu, Gazi Husrev-begovom bezistanu, Gazi Husrev-begovoj džamiji,Brusa bezistanu, tržnici Markale, Aškenaskom hramu, te školskoj zgradi iz Gimnazijske ulice u Sarajevu, saopšteno je iz Komisije.

"Razlozi za donošenje izmjena i dopuna odluka su definisanje mjera i zaštita nacionalnih spomenika u skladu sa trenutnim utvrđenim na osnovu monitoringa, te kategorizacija i revalorizacija, odnosno usklađivanje mjera zaštite pojedinačnih nacionalnih spomenika sa Pravilnikom o vrednovanju, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika", saopćeno je iz KONS-a.

Tridesečetvrtoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije