Trg oslobođenja: Aktivisti ukazuju na urbicid, Općina obećava prostor za uživanje

3
B. Turković
Trg oslobođenja: Aktivisti ukazuju na urbicid, Općina obećava prostor za uživanje
Foto: Pixabay / Trg oslobođenja - Alija Izetbegović

Bit će uklonjeno i ono malo zelenila, spomenik i biste, građani neće ništa dobiti, ali hoće vlasnici ugostiteljskih objekata, čije će ljetne bašte zauzeti trg...

Najčešće su to primjedbe na građana, ekoloških aktivista, struke, nakon što je obznanjen plan o novom izgledu Trga Oslobođenja – Alija Izetbegović u samom centru Sarajeva.

Naime, na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, usvojen je Nacrt Odluke o usvajanju i Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta Trg oslobođenja-Alija Izetbegović.

Na ovom lokalitetu, naime, predviđena je gradnja podzemne garaže, dok bi trg dobio potpuno novi izgled, koji bi prema primjedbama mnogih predstavljao "betonizaciju". Nije dugo trebalo da građani na društvenim mrežama počnu iskazivati nezadovoljstvo i potpisivati peticiju kojom se protive granji. 

Tako je pokrenuta i Facebook grupa za spašavanje trga. Cilj im je da se građani aktiviraju i iskažu svoje nezadovoljstvo oko moguće izgradnje i sječe stabala zbog te izgradnje. Zahtjevaju da se , kako navode „tzv. javna rasprava odgodi“, obzirom da je planirana online, što je, prema njihovom mišljenju netransparentno i mnogim građanima nedostupno.

Reagirala su i određena ekološka udruženja.

U najzagađenijem glavnom gradu Evrope svako drvo u gradskim zonama trebalo bi biti svetinja. Naše političke garniture opredijeljene su za urbicid, barbarstvo i nebrigu za okoliš“, poruili su iz Eko akcije.

Iz Asocijacije pejzažnih arhitekata u Bosni i Hercegovini navode da su studenti Šumarskog fakulteta u Sarajevu, angažirani članovi APABIH su uradili analizu postojećeg stanja. To su i grafički prikazali.

„Sva crveno prekrižena stabla će se posjeći da bi se iskopala zemlja za izgradnju podzemne garaže na prostoru Trga oslobođenja/Alije Izetbegovića. Bolje uređenje javnog prostora: DA! Trg za sve: DA! Podzemna garaža: KATEGORIČKI NE!“, navode iz Asocijacije.

U skladu sa zakonskom, demokratskom, stručnom i moralnom odgovornosti, oglasila se i Asocijacija arhitekata u BiH. Kako navode, AABiH, kao vrhovna stručna organizacija, dužna je uputiti nekoliko ozbiljnih pitanja, te upozoriti s na nepravilnosti koje su primijećene u procesu izrade ovog planskog dokumenta, što može uticati negativno i na one napore koji su pohvalni, što nije u interesu niti Općine Stari Grad, niti stanovnika gradske općine i ciijelog Grada Sarajeva.

Javno pitaju sljedeće:

Na osnovu kojeg planskog dokumenta i Odluke o pristupanju se izrađuje Urbanistički projekat Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović?

Da li je prethodni planski dokument stavljen van snage i zašto?

Na osnovu kojeg planskog dokumenta je napravljen projektni zadatak i šta su bile ulazne smjernice za izradu Urbanističkog projekta Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović?

Iako Asocijacija arhitekata u BiH pozdravlja odluku općinskih službi da se stacionarni saobraćaj skloni sa visokovrijednih nadzemnih površina i površina uopće u centru grada, skreću pažnju na sljedeće:

"Rješenjem koje je objavljeno na stranicama općine Stari Grad, a koje predstavlja Nacrt urbanističkog projekta, uočava se zabrinjavajući procenat površina koje su izgubile svoje hortikulturno uređenje, površina koje su trajno izmijenjene i nepovratno podređene funkciji podzemne garaže. Nadalje, rješenje nije prikazalo strukturu, brojnost i opravdanost ovakvog poduhvata, jer široj javnosti nije prikazan stepen motorizacije, broj parking mjesta, nije prikazana analiza rasterećenja nadzemnih površina i režim saobraćaja“, navode, između ostalog iz Asocijacije.

Komentar na negodovanja građana i struke, te objašnjenja na nelogičnosti na koje ukazuju, potražili smo u Općini Stari Grad.

Naglašavaju da je u toku javni uvid u Urbanistički projekat i da sve ono što ih zanima građani mogu vidjeti u dokumentaciji koja je dostupna na općinskoj web stranici. Javni uvid traje do 23. februara, 2021. godine i sva pitanja, primjedbe i sugestije građani mogu uputiti putem emaila urbanizam@starigrad.ba.

Javni uvid vrši se u online formatu zbog higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi i zbog kojih je ograničen prijem stranaka u općinskoj zgradi“, objašnjavaju u Starom Gradu. 

PLanirani izgled  - undefined

Foto: Općina Stari Grad: PLanirani izgled

Kažu da će po završetku javnog uvida organizirati javnu raspravu o UP Trg oslobođenja-Alija Izetbegović, 2. marta, 2021. godine u 14,00 sati u Velikoj sali Općine Stari Grad.

Kako objašnjavaju, projekat predviđa zadržavanje stablašica koje se nalaze van gabarita podzemne garaže, a koje će se uklopiti u buduće hortikulturno uređenje. Izgradnja i uređenje zelenih površina vršit će se na osnovu Idejnog projekta hortikulture koji je verifikovao Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

"Izgradnja podzemne garaže i formiranje višenamjenskog trga, ne ostavljaju prostornu mogućnost za zadržavanje postojećih elemenata biološke komponente sve tri vegetacione etaže. Ovim Projektom oni su predviđeni za uklanjanje, a u skladu sa preporukama Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo", objašnjavaju u Općini. 

Ali, kako kažu, na lokaciji se uvode i dodatne zelene površine.

"Parking prostor ispred Doma armije bit će pretvoren u zelenu površinu i tako će se građanima osigurati prostor za odmor i uživanje. Na ovom dijelu će biti sagrađena fontana i postavljen urbani mobilijar, a zelene površine bit će u obliku Srca Sarajeva, objasnili sui z Općine Stari Grad.

Osvrnuli su se i na zamjerke vezane za ljetne bašte.

Kako navode, po pitanju slobodnostojećih bašti, UP Trg oslobođenja-Alija Izetbegović jasno propisuje: “Slobodnostojeće ljetne bašte mogu biti postavljene po rubu trga – prema zgradi ''Svjetlost'' i zgradi Ekonomskog fakulteta. Nije dozvoljeno postavljanje istih u centralnom dijelu ovog trga, niti prema ulici Ferhadija – u cilju nesmetanih pješačkih kumunikacija prema trgu i sa trga, kao ni na trgu ispred Doma oružanih snaga BiH. Stolovi i stolice se mogu postaviti isključivo u nivou trga, odnosno bez izvedbe platforme. Dozvoljeno je postavljanje zaštite za sunce (tende ili suncobrani). Sva oprema za slobodnostojeće bašte na predmetnom lokalitetu - prostoru trga, mora biti jednoobrazna - u smislu vrste mobilijara, materijalizacije, boje i sl”, zaključuju iz Općine Stari Grad.

Kompletnu dokumentaciju vezanu za ovaj projekt možete pogledati u nastavku: 

Trg oslobodjenja - Alija Izetbegovic by Sarajevo Zid on Scribd

Paušalni navodi

U javnoj raspravi će, pored predstavnika nadležne službe, prisustvovati i predstavnici svih ostalih institucija – subjekti planiranja, uključeni od početka u ovaj projekat: Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo za boračka pitanja KS, Ministarstvo saobraćaja KS, Zavod za planiranje KS, Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika KS, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te svakako i zainteresovani građani.

„Naglašavamo da Općina na ovom projektu od početka blisko sarađuje sa gore pomenutim institucijama, odnosno da se konsultuje struka. Javni uvid i javna rasprava i provode se s razlogom prikupljanja prijedloga, sugestija i mišljenja svih zainteresovanih strana, a kako bi se na kraju dobilo najbolje rješenje. Što se tiče tvrdnji da će biti uništeno zelenilo i da će lokaciju zauzeti bašte ugostiteljskih objekata, uvidom u dokumentaciju utvrdit ćete da su ti navodi paušalni“, tvrde u Općini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije